deco  
Novosti deco
O nama deco
Naša priča deco
Kontakt deco
logo
 
Bulgarian language English language
deco Arhiva novosti   Novosti deco  
  deco
deco Arhiva_2016
deco Arhiva_2015
deco Arhiva_2014
deco Arhiva_2013
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2010
deco Arhiva_2009
deco 2006
deco 2006
deco 2006
deco izlozba fotografija
 

eu kuca

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

 

kampanja "svi razliciti svi ravnopravni"     FLARE

sme

poseta

belogradchik

 

istrazivanje

planinarski dom

I trening modul

Refunite

Naše poruke povodom dana mira:
Dan Mira

golub mira

okrugli sto

seminar

deco

foto izložba


izjava o pristupanju


deco


28.12.2007

POZIV OMLADINSKIM NVO ZA UČEŠĆE U PROGRAMU
„AKCIJA MLADIH ZA BOLJU ZAJEDNICU“

Kome je program namenjen?

 • Predstavnicima registrovanih udruženja građana koja se bave problemima i potrebama mladih ljudi
 • Neformalnim grupama ili inicijativama koje su orjentisane ka populaciji mladih

Program je namenjen grupama koje rade u malim lokalnim zajednicama (do 10.000 stanovnika), kako opštinama i manjim mestima, tako i delovima većih gradova koji su jasno definisani kao zasebne celine (npr. predgrađa, manja naselja, blokovi, zone grada...). Pravo učešća imaju mladi od 16-30 godina. Broj grupa je ograničen.

Okruzi koje pokrivamo su: Pirotski, Pčinjski, Jablanički, Toplički i Nišavski.

Program pruža:

 • Edukaciju u tri odvojena modula s temama: upravljanje projektom, upravljanje organizacijom kao i temama koje se tiču razvoja lokalne zajednice (lociranje problema, pronalaženje sredstava u lokalu, saradnja sa medijima, lokalnim samoupravama, biznisom...)
 • Dodelu mini-granta za sufinansiranje projekata učesnika programa i primenu naučenog iz edukacijskih modula

Cilj projekta „Akcija mladih za bolju zajednicu“ je povećanje kapaciteta nevladinih organizacija/neformalnih grupa mladih za direktan uticaj na socijalne i druge potrebe u njihovim lokalnim zajednicama kao i povećanje njihove prepoznatljivosti i uticaja na lokalnom i regionalnom nivou.

Rok za prijavu: 31. Januar 2008. Preuzmite formular za prijavu ovde.

MOSInformacije, obrasci za prijavu i kontakt
(svakog radnog dana od 9 – 16h):

PROTECTA – Centar za razvoj građanskog društva
TPC Kalča BI-43, 18000 Niš
018/522 788; 514 360; 514 361
omladina@protecta.org.yu

26.12.2007

GRADSKI FORUM "FAŠIZAM U NIŠU"

 

U Media centru Niš, u sredu, 26. decembra je održan gradski forum na temu "Fašizam u Nišu".

Na Gradskom forumu su učestvovali: 

 1. Osman Balić, YU ROM centar
 2. Radomir Đorđević, sociolog
 3. Mladen Jovanović, NVO Protecta
 4. Mladen Obradović, pokret Obraz
Na forumu je Mladen Jovanović izneo stavove PROTECTA-e o nedovoljnom angažovanju državnih organa, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, u suzbijanju i sprečavanju fašističkih i nacističkih incidenata.

Predstavnici PROTECTA-e su očekivali jasniju osudu pojave fašizma od strane ostalih učesnika ove emisije, koja je izostala, posebno od strane predstavnika pokreta Obraz koji je kroz primere kroz istoriju uspevao da nalazi isključivo pozitivne primere onoga šta je fašizam uradio???

Gradski forum je snimljen i biće prikazan na TV5 u januaru mesecu.

19.12.2007

PREDSTAVNICI PROTECTA-E U BUGARSKOJ

U sredu, 19. marta predstavnici PROTECTA-e  (Milan Stefanović i Dragan Petković) su u okviru zvanične delegacije Pirotskog okruga a na poziv načelnika okruga Gorana Stamenovića, prisustvovali sastanku Pirotskog okruga i okruga Montana u Bugarskoj. Sastanak je održan u gradu Montana, a sastanku su prisustvovali načelnici okruga, predsednici opština, predstavnici biznisa i predstavnici nevladinih organizacija. Na sastanku je dogovorena dalja medjugranična saradnja ova dva pogranićna regiona i koordiniran regionalni razvoj. PROTECTA je i do sada imala uspešnu saradnju sa regionom Montana u Bugarskoj.

13. 12. 2007.

ODRŽANA KONFERENCIJU ZA ŠTAMPU
„DA LI POSTOJI PODRŠKA FAŠIZMU U NIŠU?“

Ovih dana se u Nišu može primetiti veliki broj „sveže“ iscrtanih neonacističkih i fašističkih oznaka (svastike - kukasti krstovi i neonacističke parole) u različitim delovima grada. Zvanična javna osuda i akcija nadležnih organa i izabranih lokalnih tela, ponovo je izostala.

Više je nego očigledno da zvanična politika borbe protiv fašizma i neonacizma, koja se može definisati parolom „Pravimo se da ga ne vidimo, pa će možda problem i nestati“, ne daje nikakve rezultate, a može se govoriti i o indirektnom ohrabrivanju.

Upravo iz ovih razloga PROTECTA je danas sazvala konferenciju za štampu kojom želimo da skrenemo pažnju javnosti na zločine počinjene u ime ove ideologije mržnje. Takođe, cilj nam je da pozovemo sve relevantne predstavnike grada Niša da javno osude neonacističke grupe i predstave svoje akcione planove u vezi sa ovih problemom.

Na konferenciju su se medijima obratili i dali javnu podršku borbi protiv fašizma:
- Dragoslav Ćirković, Predsednik Gradske Opštine Medijana
- Slavoljub Savić, predstavnik Gradske Opštine Palilula
- Dragi Stojanović, većnik Gradske Opštine Crveni Krst
- Vesna Šurdilović, šef odseka za medjunarodnu saradnju Grada Niša

Konferenciju su ispred PROTECTA-e vodili:
- Milan Stefanović, izvršni direktor PROTECTA-e
- Mladen Jovanović, programski direktor PROTECTA-e

Na konferenici se nisu pojavili iako su uredno bili pozvani predstavnici MUP-a Niš i Gradskih opština Niška Banja i Pantalej.

Konferencija je simbolično održana na prostoru Komemorativnog parka Bubanj gde je za vreme II svetskog rata streljano preko 10.000 ljudi od strane fašista.

Nakon konferencije su svi nacistički grafiti (preko 20 grafita od kojih je jedan bio visine preko 2m) uklonjeni iz strogog centra grada uz pomoć radnika JKP Medijane.

PROTECTA u narednom periodu planira da preuzme niz aktivnosti kako bi pokrenula građane i nadležne institucije da se aktivno uključe u rešavanje ovog problema.

Slike ovih sramnih grafita pre uklanjanja možete preuzeti ovde.

10.12.2007.

10. DECEMBAR - MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA 
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Savet Evrope je tokom 2006. godine pokrenuo drugu Evropsku omladinsku kampanju za ljudska prava, bogatstvo različitosti i aktivno učešće, “Svi različiti svi ravnopravni“, koja je podržana i sprovedena u 43 zemlje članice Saveta Evrope. U januaru 2008 god. Savet Evrope zvanično završava tu kampanju.  

Svedoci smo toga da je još uvek potrebno uložiti puno energije da se građansko društvo u Srbiji u potpunosti razvije i dostigne svoju punu vrednost i težinu što je jedan od važnih uslova za izgradnju održivog demokratskog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava svih građana i građanki. Sa ovim ciljem u Srbiji se nastavlja kampanja „Svi različiti, svi ravnopravni“, a koju će sprovodi 9 partnerskih organizacija – članica Nacionalnog komiteta kampanje uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i brojnih drugih institucija i organizacija. 

Povodom - 10 Decembra – Dana ljudskih prava, zvanično počinju nove aktivnosti Kampanje, i u narednoj godini nas očekuju mnoge promotivne i edukativne aktivnosti koje će afirmisati vrednosti kampanje a pre svega promovisati bogatstvo različitosti, ravnopravnost i aktivno učešće kroz borbu protiv diskriminacije, uspostavljanje i jačanje saradnje omladinskih NVO i lokalnih samouprava, podizanje svesti javnosti u pogledu ovih tema i razumevanje važne uloge mladih u društvu i kapaciteta mladih za aktivno delovanje. Jednom rečju, Kampanja se temelji na zalaganju za poštovanje i afirmaciju svih ljudskih prava i sloboda. 

Pozivamo sve institucije, vladina tela, lokalne samouprave, kao i nevladine organizacije, koje imaju za cilj zalaganje za navedene vrednosti, kao i sve građane i građanke u Srbiji da podrže ovu kampanju. Više informacija o konkretnim aktivnostima kampanje u 2008. godini možete pogledati na našoj web stranici www.youthserbia.org od 20. Decembra 2007. godine. 

Srdačan pozdrav, 
Aleksandar Jovanović, koordinator edukativnih programa
Tatjana Antić,  koordinator promotivnih programa

05.12.2007.

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Ujedinjene Nacije su 1985. godine proglasile 5. decembar međunarodnim danom volontera. Ovog dana proslavlja se napor svih onih koji su provodeći svoje vreme kao volonteri dali značajan doprinos društvu.

Ujedinjene Nacije su pozvale vlade i organizacije u svim zemljama da, svake godine na 5. decembar, preduzmu i promovišu aktivnosti kojima bi prvenstveno zahvalili volonterima, a potom i  podizali svest javnosti o volonterizmu. Ovaj datum se obeležava u više od pola zemalja sveta.

Svake godine, ovaj dan predstavlja mogućnost za volonterske organizacije i individualne volontere da prezentuju ili pokažu svoj doprinos – na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou – i time podrže ostvarivanje milenijumskih razvojnih ciljeva.  

30.11.2007.

USVOJENA DEKLARACIJA

"Deklaracija o ostvarivanju prava na obrazovanje sve dece" je zvanično jednoglasno usvojena od strane Skupštine grada Niša, u petak, 30. 11. 2007. Deklaraciju je na usvajanje Skupštini grada Niša, podneo Lokalni inkluzivni tim Niš (LIT). Deklaraciju možete preuzeti ovde.

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je član Lokalnog inkluzivnog tima od oktobra 2006.

26.11.2007. 

SAJAM TURIZMA U BELOGRADČIKU 

Od 23. do 25. novembra 2007. u okviru projekta „Od Niša do Svođa – ka turizmu između prijateljstva i dobrosusedstva“ koji finansira Evropska agencija za rekonstrukciju u Belogradčiku je održan Međunarodni sajam turizma. Organizator Sajma je partner Protecta-e na tom projektu – Balkanska građanska koalicija – Belogradčik, Bugarska. Na Sajmu je pored Protecta-e predstavljena i Turistička organizacija Niša i Pirota, Društva za zaštitu životne sredine „Stara planina“ iz Pirota, i GO Pantelej, i opštine Svođa, Čiprovci, Vršec i Berkovica i Belogradčik. U okviru Sajma održan je i okrugli sto na temu: „Mogućnosti za prekograničnu saradnju u oblasti turizma“.

21.11.2007.

TRENING O PROGRAMU EVROPSKE KOMISIJE „MLADI U AKCIJI“ 

Dana 20.11.2007. godine u organizaciji Grupe „Hajde da...“ u prostorijama Društva za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine u Nišu održan je trening o programu Evropske komisije „Mladi u akciji“ („Youth in Action“) 2007 - 2013.

 Na treningu je učestvovalo petnaestak mladih ljudi, predstavnika nevladinih organizacija, iz Niša, Vranja, Zaječara i Svrljiga. Učesnici treninga dobili su osnovne informacije o ovom programu, predstavljeni su im primeri dobre, ali i loše prakse, ukazano je na probleme na koje eventualno mogu naići prilikom pisanja projekata u okviru ovog programa. Na kraju su i sami učesnici, radeći u grupama, izneli neke svoje predloge i oprobali se u popunjavanju konkretnih projektnih aplikacija za jedan od tri potprograma – Omladinska razmena, Evropski volonterski servis i Treninzi i umrežavanje organizacija.

Ispred Centra za razvoj građanskog društva „Protecta“ na treningu je prisustvovala Biljana Vasić. „Protecta“ je od svog osnivanja orijentisana ka mladim ljudima. Namera nam je da iskoristimo i mogućnosti koje pruža ovaj program Evropske komisije, pa ćemo se u narednom periodu, između ostalog, posvetiti i pisanju odgovarajućih projekata.

20.11.2007.

10. CEI SAMIT

20. i 21. novembra u Sofiji, Republika Bugarska, održan je 10. CEI Summit Economic Forum.
Skupu je prisustvovalo preko 1000 učesnika iz tridesetak Evropskih zemalja,  predstavnika državnih organa, lokalnih samouprava, biznis sektora i nevladinih organizacija.

Detaljan program summit-a možete pronaći ovde.

U malobrojnoj delegaciji iz Srbije  bili su i predstavnici PROTECTA-e, izvršni direktor Milan Stefanović i finansijski direktor Dejan Milošević.

19.11.2007

POČETAK NOVOG PROJEKTA

U Beogradu u Ministarstvu Omladine i sporta izvršni direktor PROTECTA-e Milan Stefanović i Ministarka Snežana Samardžić Marković su potpisali ugovor o realizaciji projekta "Akcija mladih za bolju zajednicu" koji je odobren u okviru konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata NVO u oblasti omladinske politike za 2007. godinu koji se finansira iz budžeta Republike Srbije. Projekat  počinje sa realizacijom od 1 decembra, traje 8 meseci a namenjen je jačanju kapaciteta mladih ljudi u malih zajednicama (do 10.000 stanovnika) u Južnoj Srbiji.

19.11.2007.

RADIONICA - STRATEGIJA KOMUNIKACIJA

U okviru REACT! projekta predstavnici Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA Dragan Miljković i Jelena Jovićević učestvovali su 19.11.2007.godine na jednodnevnom treningu - radionici u prostorijama NUNS-a u Beogradu. U organizaciji SMART Kolektiva, NUNS-a i Instituta za održive zajednice, cilj radionice bio je da predstavnicima organizacija čiji su projekti finansijski podržani od strane ISC-a, približi koncept Strategije komunikacija. Posle predstavljanja projekata, učesnici radionice su imali priliku da tokom interaktivne diskusije razmotre stavove javnosti o NVO sektoru, participaciju građana, socijalni i gerila marketing, ali i faktore od suštinskog značaja za efektivnu komunikaciju u neprofitnom sektoru.

9.11.2007.

USVOJENA F.L.A.R.E DEKLARACIJA

U Berlinu, od 7. do 10. novembra, okupili su se predstavnici 29 organizacija iz 21 Evropske zemlje sa ciljem stvaranja Koalicije za međunarodnu borbu protiv organizovanog kriminala, u okviru FLARE programa. Ove organizacije su usvojile zajedničku deklaraciju čiji tekst možete
pronaći ovde. Deklaraciju je u ime PROTECTA-e potpisao izvršni direktor Milan Stefanović, jedini predstavnik iz Srbije na ovoj međunarodnoj konferenciji.

07.11.2007.

POČETAK F.L.A.R.E PROGRAMA

U periodu od 7 do 10 novembra u Berlinu ce se održati međunarodna konferencija povodom početka F.L.A.R.E programa (Freedom, Legality, And Rights in Europe). Na konferenciji će biti
oko 100 predstavika NVOa iz 30-tak zemalja. Kao jedini predstavnik iz Srbije, PROTECTA-u će na ovoj konferenciji zastupati izvršni direktor Milan Stefanović. Delegacija konferencije će prisustvovati i obelezavanju 9-tog novembra, važnog datuma u razvoju demokratije u Evropi, kada je pre 18 godina pao Berlinski zid.

Cilj ove konferencije je pravljenje mreze organizacija koje će u 2008.godini realizovati ovaj program i pravljenje akcionog plana za realizaciju programa.

05.11.2007.

ZAVRŠEN PROJEKAT KAMPANJA
“PROMOCIJA TRAJNIH REŠENJA ZA IZBEGLA I RASELJENA LICA SA FOKUSOM NA OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I AKTIVNU PARTICIPACIJU“

Centar za razvoj građanaskog društva PROTECTA je u okviru svog angažovanja kroz Srpski savet za izbeglice (SSI) od maja do oktobra ove godine realizovao projekat “Promocija trajnih rešenja za izbegla i raseljena lica sa fokusom na obrazovanje, zapošljavanje i aktivnu participaciju“. Projekat je realizovan kao kampanja tri organizacije članice SSI-ja i to Zdravo da ste iz Beograda, Novosadskog humanitarnog centra i Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša. Projekat je kao što mu i samo ime kaže promovisao i preporučivao rešenja za trajnu integraciju izbeglih i interno raseljenih kroz rešavanja problema njihove adekvatne obrazovanosti i zapošljavanja. Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je za potrebe ovog projekta obavio istraživanje na temu „Izbeglice i interno raseljena lica u Nišu – zaposlenost i potrebe za obrazovanjem, obukom i prekvalifikacijom“ koje predstavlja naš doprinos rešavanju ovog teškog problema.

05.11.2007.

STUDIJSKA POSETA

U okviru projekta od “Niša do Svoge“, u periodu od 02. – 05. 11. 2007.  organizovana je studijska poseta Bugarskoj. Pored projektnog tima u posetu Bugarskoj bili su i predstavnici opština Pantelej i Pirot, predstavnik Srbija Šuma iz Pirota, i Direkcije za izgradnju grada Niša i nevladine organizacije.

Poseta Bugarskoj je bila usmerena ka sticanju znanja o sličnim projektima koji su već realizovani u bugarskim opštinama iz oblasti ekoturizma iz ciljnog regiona – Belogradčik i Vraca. Učesnici posete su se upoznali sa osnovnim koracima u realizaciji projekata - infrastrukturom za pristup objektima, zahtevima vezanim za smeštaj i ketering, raznovrsnošću turističke ponude, obukom stafa, itd.

 

25.10.2007.

OKRUGLI STO
"DECENTRALIZACIJA U KONTEKSTU NOVOG USTAVA SRBIJE I EU INTEGRACIJA"

U Beogradu, u Medija centru, u cetvrtak 25. oktobra od 11h, u organizaciji Centra za regionalizam iz Novog Sada, organizovan je okrugli sto: "Decentralizacija u kontekstu novog ustava Srbije i EU integracija"

Učesnici okruglog stola su:
Aleksandar Popov - Direktor Centra za regionalizam
Oliver Dulić - Predsednik Narodne Skupstine Republike Srbije
Bojan Kostres - Predsednim Skupstine AP Vojvodine
Milan Marković - Ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu
Mladen Jovanović - Programski direktor NVO PROTECTA

24.10.2007.

      DAN UJEDINJENIH NACIJA

Ujedinjene nacije su zvanično osnovane 24.oktobra 1945.godine, kada je većina zemalja zvanično ratifikovala Povelju Ujedinjenih nacija. Tada su Ujedinjene nacije imale 51 zemlju-članicu, uključujući Jugoslaviju. Taj dan se slavi svake godine širom sveta. Srbija i Crna Gora se kao novi član pridružila Ujedinjenim nacijama 1.novembra 2000. 

Cilj Ujedinjenih nacija je da se sve nacije širom sveta zbliže radeći zajedno na izgradnji mira i razvoja, poštujući principe pravde, ljudskog dostojanstva i dobrobiti svih ljudi. Time se zemljama pruža mogućnost da uspostave ravnotežu između međusobne zavisnosti i nacionalnih interesa prilikom rešavanja međunarodnih problema. 

Trenutno postoji 191 zemlja-članica Ujedinjenih nacija. One se sastaju na generalnoj skupštini, što na neki način predstavlja svetsku skupštinu. Svaka zemlja, bilo ona velika ili mala, bogata ili siromašna, ima pravo glasa, ali odluke koje skupština donosi nisu obavezujuće. Međutim, odluke skupštine se uobličavaju u rezolucije, što ima težinu na svetskom novou vlasti. 

Štab Ujedinjenih nacija se nalazi u Njujorku, ali zemljište kao i zgrade spadaju pod međunarodnu teritoriju. Ujedinjene nacije imaju svoju zastavu, svoju poštu i svoje poštanske markice. U Ujedinjenim nacijama se koristi šest zvaničnih jezika: arapski, kineski, engleski, francuski, ruski i španski jezik. Generalni sekretar je rukovodilac najvišeg ranga u Sekretarijatu Ujedinjenih nacija. 

Ciljevi Ujedinjenih nacija:

♦ Očuvati mir širom sveta.
♦ Razviti prijateljske odnose među zemljama.
♦ Raditi zajedno kako bi se poboljšali životi ljudi, iskorenili siromaštvo, bolest i nepismenost u svetu, zaustavilo uništenje životne sredine i podstaklo poštovanje svačijih prava i sloboda.
♦ Da Ujedinjene nacije budu centar za pomoć zemljama kako bi one postigle ove ciljeve. 

Principi Ujedinjenih nacija:

♦ Sve zemlje članice su suverene i ravnopravne.
♦ Sve zemlje članice su obavezne da poštuju Povelju Ujedinjenih nacija.
♦ Zemlje moraju pokušati da razreše svoje nesuglasice mirnim putem.
♦ Zemlje moraju izbegavati upotrebu sile ili da prete silom.
♦ Ujedinjene nacije se ne moraju mešati u unutrašnje poslove bilo koje zemlje.
♦ Zemlje bi trebalo da pomognu Ujedinjenim nacijama. 

U septembru 2000. su se članovi Ujedinjenih nacija, uključujući 147 šefova država, sastali u Njujorku kako bi postavili međunarodne ciljeve za početak novog veka. Rezultat toga je Milenijumska deklaracija u kojoj su postavljeni merljivi ciljevi koji se moraju postići u sedam ključnih oblasti: mir, bezbednost i razoružanje, razvoj i iskorenjivanje siromaštva, zaštita životne sredine, ljudska prava, demokratija i dobro upravljanje, zaštita ugroženih grupa, pomoć Africi i jačanje Ujedinjenih nacija. 

Trenutno u Srbiji postoji 13 organizacija Ujedinjenih nacija koje rade zajedno sa Vladom i narodima na poboljšavanju kvaliteta života u zemlji. Agencije UN u Srbiji su: Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (IFC), Međunarodni monetarni fond (IMF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN-Habitat), Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR), program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Kancelarija Ujedinjenih nacija u Beogradu i Svetska zdravstvena organizacija (WHO). 

23.10.2007.

SAVETODAVNI ODBOR OMLADINSKIH NVO

Na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo omladine i sporta za izbor članova i formiranje savetodavnog odbora omladinskih NVO a u vezi daljeg razvoja nacionalne strategije za mlade, za jednu od 10 članica saveta je izabrana NVO PROTECTA, a njen predstavnik u ovom savetu će biti Milan Stefanović, izvršni direktor.

18.10.2007. 

NOVINE U RADU GRAĐANSKE INICIJATIVE ZA ZAPOŠLJAVANJE 

Paralelno sa obeležavanjem 17.oktobra, Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Građanska inicijativa za zapošljavanje (GIZ), prva agencija takve vrste na teritoriji grada Niša koja se bavi pružanjem besplatne pomoći pri zapošljavanju socijalno ugroženim kategorijama ljudi, organizovala je centralni info štand. GIZ i Protecta su ovom prilikom pozvali građane Niša da se aktivno uključe u projekat ali i proces aktivnog traženja posla.

Dan kasnije, 18.oktobra, Centar za razvoj građanskog društva Protecta u okviru koga posluje GIZ, organizovao je info štandove na niškim fakultetima u saradnji sa studentskom organizacijom AIESEC. Info štandovi koji su organizovani na Pravnom i Ekonomskom, Medicinskom, Filozofskom i Građevinsko-Arhitektonskom Fakultetu imali su za cilj da upoznaju studente, kao jednu od naših ciljnih grupa, sa mogućnostima aktivnog traženja posla kroz učešće u našim aktivnostima. Predstavnici GIZ i Protecte predstavili su studentima program projekta i pozvali ih da se aktivno uključe u proces prevazilaženja barijera koje bi ih mogle čekati na putu budućeg zaposlenja. Oba info štanda imala su za cilj, između ostalog, da informišu sve građane Niša o novinama u radu Građanske inicijative za zapošljavanje.

Odziv studenata bio je veoma snažan, naročito ako se imaju u vidu razlozi zbog kojih je posebna pažnja usmerena na ovu ciljnu grupu. Po završetku studija, diplomci se suočavaju sa problemom pronalaženja odgovarajućeg posla, budući da poslodavci obično traže ljude sa iskustvom koje tek diplomirani studenti nemaju. Stoga su studenti pokazali značajno interesovanje za popunjavanje naše baze podataka nezaposlenih. Njihov cilj i interesovanje bili su vezani prvenstveno za honorarne poslove i premošćavanje barijera na putu budućeg zaposlenja.

Istraživanje je pokazalo da upravo ova honorarna i uslužna zanimanja (kao što su električari, poslovi čuvanja dece i starih lica, kućnih popravki, održavanja i čišćenja objekata, farmaceuti, menjači sa licencom, konobari, agenti nekretnina/osiguranja/marketinga, krojačice itd.) nedostaju kako tržištu tako i našoj bazi podataka nezaposlenih. Iz tog razloga su Protecta i GIZ ovom prilikom pozvali studente ali i sve ostale građane zainteresovane za ova zanimanja, da popune našu bazu podataka informacijama o svojim profesionalnim karakteristikama i željama. Angažovani profesionalci iz odgovarajućih oblasti će proveriti kvalitet njihovih usluga kako bi osobama zainteresovanim za njihove usluge bio pružen samo kvalitet. Vremenom će osobe iz naše baze podataka sačinjavati grupe čije će usluge biti ponuđene javnosti u slučaju interesovanja i potreba.

Protecta i GIZ obaveštavaju građane da će ih redovno obaveštavati o najnovijim aktivnostima i novinama u svom radu.  

 

17.10.2007.

SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Centar za razvoj građanskog društva „Protecta iz Niša, realizovao je 17.10.2007.godine Akciju obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva. Akcija pod nazivom ’’Ko kaže da ne možemo’’ u periodu od 12 do 14h, sprovedena je u Obrenovićevoj ulici ispred TPC Kalča. Na samoj akciji volonteri PROTECTA-e delili su građanima promotivni materijal posvećen ovom danu. Ove godine, obeležavanje 17. oktobra posvećeno je smanjenju siromaštva mladih. Akcija je organizovana u saradnji sa Grupom 484 iz Beograda, i uz podršku Oxfam-a.

Istom prilikom organizovan je i info štand kojim je Građanska inicijativa za zapošljavanje, Agencija za posredovanje u zapošljavanju socijalno ugroženih kategorija ljudi, imala za cilj da upozna građane Niša sa najnovijim aktivnostima i pozvala ih na aktivno učešće. 

Nakon akcije planiirano je održavanje niza sastanaka sa predstavnicima privatnih i državnih firmi u cilju prikupljanja informacija o njihovim aktivnostima na politici zapošljavanja mladih. Takođe će na pomenutim sastancima od predstavnika biznis sektora biti zatraženi predlozi za unapređenje principa aktivne politike zapošljavanja mladih kao vida društveno odgovornog poslovanja.

Na okruglom stolu na temu „Mogućnosti zapošljavanja ugroženih kategorija mladih“, koji će biti održan krajem oktobra u Nišu, uz predstavnike privrede, lokalne samouprave i NVO-a biće razmatrane preporuke za zapošljavanje neke od ugroženih grupa mladih koje bi trebale da uđu u lokalnu strategiju za zapošljavanje mladih. 

 

11.10.2007.

ODRŽAN I TRENING MODUL U PIROTU

U okviru projekta “Od Niša do Svođe -  ka turizmu između prijateljstva i dobrosusedstva" na Planinarskom domu ‘’Tigar’’ u periodu od 11 - 13. 10. 2007 odrzan je prvi trening modul. Ovaj trening modul je jedan od tri koja ce se odrzati u okviru ovog projekta. Tema ovog treninga je bila “Pisanje projekata i razvoj projektnih ideja”. Treningu su prisustvovali predstavnici opština, gradskih javnih preduzeća i nevladinih organizacija.  Cilj treninga je pored usavršavanja tehnike izrade samih projekata, povećanje kapaciteta za saradnju i prezentovanje modela za zajednički nastup kod trećih institucija ili donatora.

Na trening modulu je takođe prezentovano iskustvo iz Bugarske koje je demonstrirao g. Nikolay Nentchev director prirodnog parka Vratchanski Balkan iz Vraca.

Sledeći trening modul planira se za prvu polovinu Novembra meseca.

10.10.2007.

"PUTEVI KA OMLADINSKOJ POLITICI"

U Beogradu je 10.10.2007 u organizaciji Ministarstva omladine i sporta (MOS) organizovana konferencija "Putevi ka omladinskoj politici".

Glavna  tema konferencije je bila razvoj Nacionalne strategije za mlade, koju MOS želi da sprovede zajedno sa nevladinim organizacijama.

Konferenciju je otvorila Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić Marković, a konferenciji je ispred NVO PROTECTA prisustvovao izvršni direktor Milan Stefanović. Program konferencije možete videti ovde.

01.10.2007.

ODRŽAN I TRENING MODUL U NIŠU

U okviru projekta “Od Niša do Svođe -  ka turizmu između prijateljstva i dobrosusedstva" u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, u periodu od 26 - 28. 09. 2007. održan je I prvi trening modul. Ovaj trening modul je jedan od tri koja će se održati u okviru ovog projekta. Tema ovog treninga je bila “Pisanje projekata i razvoj projektnih ideja”. Treningu su prisustvovali predstavnici opština, gradskih javnih preduzeća i nevladinih organizacija. Prvi trening modul za  Pirotski okrug odrzaće se, u periodu od 11 -13. 10. 2007. god. u Pirotu.

28.09.2007.

PRVI LOKALNI SASTANAK MALOG I SREDNJEG BIZNISA U VRANJU

U petak 28.09.2007. u sali načelništva Pšinjskog okruga održan je prvi lokalni sastanak sa privrednicima čija su mala i srednja preduzeća korisnici PROTECTA - inog programa "Povećanje kapaciteta za prekograničnu razmenu i saradnju malih i srednjih preduzeća Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog, Pčinjskog i okruga Montana". Cilj sastanka je bio detaljnije upoznavanje privrednika sa projektom, predstavljanje websajta koji sadrži bazu podataka sa malim i srednjim preduzećima iz ovih 5 okruga kao i baze podataka propisa o uvozu - izvozu i poslovanju malih i srednjih preduzeća. Privrednici su bili informisani i o budućim aktivnostima na projektu u koje ce većina njih biti aktivno ukljućena kroz regionalne i međunarodne konferencije predstavnika biznis sektora. Projekat je finansiran od strane Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR).

21.09.2007.

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Prikazivanje dokumentarnog filma „Jedan dan mira“ u više od sto zemalja sveta, Marš mira, Međunarodni festival mira, Drvo mira samo su neke od aktivnosti kojima se već više od šest godina obeležava Međunarodni dan mira, a čiji je krajnji cilj smanjivanje i iskorenjivanje konflikata i nasilja. Te aktivnosti sve su brojnije i masovnije, a već godinama sve počinje udarom u zvono mira i minutom ćutanja u sedištu Ujedinjenih nacija.

Zapravo, sve je počelo još 1981. godine na inicijativu Kostarike, da bi 2001. g. ova akcija poprimila šire dimenzije. Naime, 7. septembra 2001. na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija jednoglasno je prihvaćena rezolucija 55/ 282 kojom je 21. septembar proglašen za Međunarodni dan mira i prekida vatre i sve zemlje-članice UN obavezale su se da svake godine aktvno učestvuju u obeležavanju ovog dana.

21. septembra prošle godine u više od dvesta zemalja organizovano je oko 3500 akcija u kojima je učestvovalo nekoliko miliona ljudi. Borci za mir sve su glasniji, a uprkos tome mnoga žarišta još uvek nisu ugašena, neka se i sada rasplamsavaju. Ipak, to ne treba da nas obeshrabri da i dalje delujemo u tom pravcu, jer nema napretka, niti civilizovanog, građanskog društva bez mira.

Kako je građansko društvo ono čemu mi težimo, i mi ćemo uzeti aktivno učešće i dati svoj doprinos obeležavanju ovog dana. Članovi i volonteri Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA okupiće se u petak 21.9.2007. u 12 sati u prostorijama organizacije i svako od nas će napisati svoju poruku mira. Sve poruke ćemo potom staviti na sajt „Protecte“ (www.protecta.org.yu) i prevesti ih na engleski i bugarski jezik. Svakako, mi ćemo se i nadalje, kao i do sada, svojim zajedničkim stavom i delovanjem, na posredan ili neposredan način, zalagati za mir u svetu i podjednaka prava za sve.         

20.09.2007.

OKRUGLI STO I PREZENTACIJA PROJEKTA

U četvrtak, 20.09.2007. u niškom Media Centru organizovan je okrugli sto i prezentacija projekta “Podrška procesu readmisije kroz održivu reintegraciju povratnika iz Zapadne Evrope u Srbiju”

Ovaj okrugli sto organizovali su Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA kao lokalni partner i Grupa 484, Srpski demokratski forum i Evropska perspektiva. Projekat finansijski podržava Evropska unija, a projektom će tokom sledeće dve godine više hiljada povratnika iz Zapadne Evrope po ugovorima o readmisiji  u Srbiji i Crnoj Gori dobiti informativnu, pravnu, psihosocijalnu i ekonomsku pomoć.

Na okruglom stolu su predstavljni ciljevi i aktivnosti projekta, kao i istraživanje socio-ekonomskog položaja povratnika iz Zapadne Evrope po ugovorima o readmisiji. Okrugli sto je bio jako posećen a učešće su između ostalih uzeli i predstavnici gradske uprave Niš, gradskih opština Palilula, Pantelej i Nška Banja, Centra za socijalni rad, Uprave za decu, soc. i primarnu zaštitu, Filozofskog fakulteta, Crvenog Krsta, Čovekoljublja, MPDL, Srećne porodice, Fonda za mikro razvoj, kao i sledećih medija: Narodne Novine, NTV, RTV Belleamie, TV 5.

18.09.2007.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST PREDUZEĆA U SLUŽBI OMLADINSKOG AKTIVIZMA  

Grupa „Hajde da...“ iz Beograda, u saradnji sa NVO Centar za omladinski rad iz Novog Sada i NVO Protekta iz Niša, pokrenula je projekat "Društvena odgovornost preduzeća u službi omladinskog aktivizma", koji će imati za cilj informisanje i edukaciju mladinskih NVO i predstavnika biznis sektora o mogućnostima međusobne saradnje.

Omladinske NVO će kroz ovaj projekat imati prilike da se upoznaju sa konceptom društveno odgovornog poslovanja, sa načinima stvaranja dugoročnog partnerstva sa biznis sektorom i na taj način pronađu finansijsku i drugu podršku za svoje projekte. U isto vreme, predstavnici biznis sektora, imaće priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse društveno odgovornog poslovanja u Srbiji.

Sve potrebne informacije o ovom projektu, kao i prijavni formular za treninge koji će se dešavati u oktobru i novembru 2007. godine, možete naći na prezentaciji www.hajdeda.org.yu

Projekat je finansijski podržan od strane Komisije za demokratiju američke ambasade u Beogradu.

20.08.2007.

NAŠ DRUGI RITRIT

U periodu od 14. do 18. avgusta 2007. u Bajinoj Bašti pod motom „Preuzimanje odgovornosti“ održan je drugi ritrit Protecta-e. Na Ritritu je učestvovalo devetnaestoro zapošljenih iz Niša, Pirota i Vranja. Sve aktivnosti bile su u cilju institucionalnog jačanja organizacije i podizanja kapaciteta pojedinaca..

Polazeći od trenutnog stanja, kroz otvorene razgovore i diskusije, došlo se do toga u kom pravcu treba ići u budućnosti. Neke od tema o kojima se govorilo jesu: liderstvo, timski rad, budući projekti, 10 godina Protecta-e, finansije, programske oblasti... Teorija je sprovedena u praksu time što su direktori pratećih aktivnosti (splavarenje Drinom, vožnja Šarganom, obilazak Mećavnika i Terzića avlije itd.) bili članovi organizacije koji se nikada ranije nisu bavili upravljanjem.

Podeljena su i konkretna zaduženja, a na svakom od članova Protecta-e je odgovornost da sve to sprovede u delo.

13.08.2007.

PRVI INFO ŠTAND AKTIVNOG ZAPOŠLJAVANJA

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA, organizovao je u ponedeljak, 13.08.2007. godine, u periodu od 12 do 14h, u Obrenovićevoj ulici ispred TPC Kalča, info štand kojim je promovisano osnivanje Građanske inicijative za zapošljavanje (GIZ), prve agencije takve vrste koja se bavi pružanjem besplatne pomoći pri zapošljavanju socijalno ugroženim kategorijama ljudi. Agencija je nastala kao rezultat projekta Socijalno preduzeće – Agencija za posredovanje u zapošljavanju, koji se realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Finansiran od strane italijanske Vlade a pod pokroviteljstvom UN-HABITAT-a, implementacija projekta se odvija u okviru SIRP Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji. Tokom dvočasovnog info štanda, volonteri su građanima delili promotivni materijal. Sam događaj naišao je na snažan odaziv i podršku kako velikog broja medija tako i samih građana, Najavljeno je održavanje novih info štandova putem kojih će građani biti obaveštavani o daljem radu GIZ-a, ali i pozvani da prijavljivanjem u bazu podataka daju podršku celoj ideji.

10.08.2007.

STANDARDIMA KA TRŽIŠTU EVROPSKE UNIJE

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA sa partnerskom organizacijom GREEN WORLD iz Preševa održali su trodnevni seminar na temu HACCP standarda u periodu od 08. do 10. avgusta 2007. god. Treninzi su održani u maloj sali Opštine Preševo. Zainteresovanost polaznika i medija bila je na visokom nivou. Projekat je podržao EAST-WEST INSTITUT, a realizovele PROTECTA Niš, GREEN WORLD Preševo i FENIKS Kumanovo.

09.08.2007.

MEĐUNARODNI DAN MLADIH

U nedelju, 12. avgusta je Međunarodni dan mladih. Ove godine se taj dan po prvi put i zvanično obeležava u Srbiji, pod  pokroviteljstvom Ministarstva Omladine i sporta Republike Srbije.

Partner Ministarstvu u obeležavanju ovog važnog datuma je kampanja "Svi ravnopravni - svi različiti" koja organizuje obeležavanje međunarodnog dana mladih u Beogradu, Nišu, Subotici, Zaječaru i Ćupriji.

U Nišu PROTECTA u saradnji sa đackim parlamentom Birotehničke škole organizuje promociju međunarodnog dana mladih u nedelju, 12.08 od 11 do 13h, na glavnom gradskom trgu (kod konja) uz prigodan program i puno informativnog i edukativnog materijala.

Pozivamo sve mlade i one koji se osećaju mladim da nam se pridruže u nedelju u obeležavanju ovog važnog datuma.

12.07.2007

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SOCIJALNOG PREDUZEĆA

Centar za razvoj građanskog društva je 12.07.2007.godine u prostorijama Media Centra Niš organizovao konferenciju za štampu na kojoj je promovisano osnivanje Agencije za posredovanje u zapošljavanju. Agencija je nastala kao rezultat projekta Socijalno preduzeće – Agencija za posredovanje u zapošljavanju, finansiranog od strane italijanske Vlade, a pod pokroviteljstvom UN-HABITAT-a.

Agencija je nastala kao rezultat projekta Socijalno preduzeće – Agencija za posredovanje u zapošljavanju, finansiranog od strane italijanske Vlade a pod pokroviteljstvom UN-HABITAT-a. Projekat se realizuje u okviru SIRP Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji. Aktivnosti projekta, koji se sprovodi u partnerstvu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Centrom za socijalni rad, bazirane su na pružanju besplatne pomoći pri zapošljavanju socijalno ugroženim kategorijama ljudi.

Konferenciji su prisustvovali Ljubiša Simonović, Savetnik Gradonačelnika Grada Niša, Đorđe Mojović, Nacionalni Direktor UN-HABITAT-a, kao i predstavnici Centra za razvoj građanskog društva Dejan Milošević, Projekt Menadžer i Jelena Jovićević, PR na projektu. Planirano je održavanje novih konferencija za štampu putem kojih će javnost biti informisana o daljim aktivnostima Agencije.

20.06.2007.

SASTANAK PRIVREDNIKA U GRADSKOJ OPŠTINI MEDIJANA

Predstavnici Centra za razvoj građanskog društva – PROTECTA, Milijana Stanković i Nenad Stojanović prisustvovali su sastanku privrednika regiona Pernik i Nišavskog okruga u okviru projekta „Lokalna izgradnja kapaciteta“ koji realizuje Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Niš. Ovom sastanku prisustvovalo je oko 50 predstavnika malih i srednjih preduzeća Bugarske i Srbije. Projekat se realizuje u okviru „Susedskog programa Bugraska – Srbija“ i ima za cilj umrežavanje biznisa u prekograničnim oblastima.

20.06.2007.

EVROPSKA OMLADINSKA KAMPANJA

U okviru 1000. sastanka komiteta ministara Saveta Evrope, kampanja Svi različiti - svi ravnopravni će u subotu 23. juna 2007. od 11h na platou ispred Doma narodne skupštine Republike Srbije (bivše Savezne skupštine) organizovati centralni događaj promocije kampanje u Srbiji. Program se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije i kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. Celokupan događaj sastanka komiteta ministara koji će trajati od 21.-23. juna u Beogradu pokrenut je na inicijativu gđe Slađane Price, ambasadorke Srbije pri Savetu Evrope. U prilogu možete pronaći program za subotu kao i saopštenje za javnost. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da dođu u subotu i svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju.

10.06.2007.

„RAZVOJ TREĆEG SEKTORA – KORAK U BUDUĆNOST“

Predstavnici Centra za razvoj građanskog društva – PROTECTA, Mladen Jovanović i Nenad Stojanović su u subotu, 09.06.2007. godine u Soko Banji, učestvovali na konferenciji „Razvoj trećeg sektora – korak u budućnost“ i tom prilikom učesnicima ove konferencije preneli iskustva trećeg sektora Mađarske i Austrije koje je stečeno učešćem u trogodišnjem projektu jačanja kapaciteta NGO u Srbiji u organizaciji DemNET fondacije iz Mađarske i Pontis fondacije iz Slovačke. Organizatori konferencije i tvorci istoimenog proijekta su: Društvo za razvoj kreativnosti Aleksinac, OK Niš, Urban In Novi Pazar i Panonija Novi Sad. PP prezentacije naših predstavnika  možete preuzeti:

09.06.2007.

PREDLOG DEKLARACIJE O OSTVARIVANJU PRAVA NA OBRAZOVANJE SVE DECE

09. 06. 2007 u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, je održana tribina na kojoj je predstavljen projekat Inkluzivno obrazovanje – od prakse ka politici. Na tribini jepredstavljen i dokument Pravci razvoja obrazovanja i vaspitanja dece i učenika sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kao i predlog  Deklaracije o ostvarivanju prava na obrazovanje sve dece koji će Lokalni inkluzivni tim Niš, čiji je PROTECTA član, predati Skupštini grada Niša sa zahtevom da se u dnevni red sednice Skupštine grada uvrsti usvajanje Deklaracije. Učesnici tribine su bili predstavnici udruženja, institucija/organizacija, koja se bave pitanjem inkluzije. U toku tribine su udruženja koja to već nisu učinila mogla da potpišu pismo podrške deklaraciji. PROTECTA je takođe podržala ovu deklaraciju i kao član LIT-a, i kao organizacija koja se bavi pitanjem prava deteta.

08.06.2007.

"I JA SAM ZA DEKLARACIJU"

08. 06. 2007 u periodu od 15 - 16 časova, na trgu Oslobodjenja, sprovedena je akcija “ I ja sam za deklaraciju”. Akciju je sproveo Lokalni inkluzivni tim – LIT, čiji je član PROTECTA, u saradnji sa SOŠO “14. oktobar”, i decom redovnih škola. U toku ove akcije podeljeno je 2500 informativnih flajera.  Ovoj akciji su prisustvovali članovi PROTECTE.

01.06.2007.

USVOJENA DEKLARACIJA SRPSKIH NVO IZ OBLASTI ENERGETIKE

Na drugom radnom sastanku NVO grupe za Energiju, održanom 26.05.2007. godine u Šimanovcima u prostorijama Centrale Tesla, usvojena je Deklaracija srpskih NVO iz oblasti energetike kao osnove za donosenje rezimea za zvanicna dokumenta Šeste ministarske konferencije. Jedna od potpisnica deklaracije je i NVO PROTECTA. Šesta Ministarska konferencija ce se održati u oktobru mesecu u Beogradu i predstavlja najveći ekološki skup ove godine u Evropi, na kome će prisustvovati predstavnici vlada i nevladinih organizacija iz pedesetak zemalja Evrope, Amerike i Kanade. Tekst deklaracije možete preuzeti klikom ovde

01.06.2007.

POČETAK NOVE SARADNJE

Predstavnici PROTECTA-e Milan Stefanovic, Nenad Stojanovic i Biljana Vasic su u petak, 01.06.2007 odrzali sastanak u Sofiji sa predstavnikom Bugarske izdavacke kuce "Balkani", gospodinom Georgi Grozdevom. Na sastanku je dogovorena saradnja na buducim zajednickim projektima u oblasti razmene kulture, sa naglaskom na izdavanje i promociju klasika Bugarske i Srpske literature.

31.05.2007.

ODRŽAN  I SASTANAK U OKVIRU PROJEKTA “OD NIŠA DO SVOĐE”

U četvrtak 31. 05. 2007., u svečanoj sali Skupštine opštine Pirot je održan prvi motivacioni sastanak u okviru projekta “Od Niša do Svođe”. Sastanku je prisustvovalo 19 predstavnika različitih institucija i organizacija sa područja pirotskog okruga koje se bave pitanjima zaštite životne sredine i održivim razvojem područja Stare planine. Posle prezentacije planiranih aktivnosti na projektu "Od Niša do Svođe -  ka turizmu između prijateljstva i dobrosusedstva" menadžer projekta Dragan Petković i koordinator projekta Dragan Taškov detaljnije su upoznali učesnike sa komponentom projekta koja se odnosi na predviđeni trening i obuku učesnika

31.05.2007.

PROJEKAT "STANDARDS FOR BETTER APPROACH TO EU MARKET"

Izvrsni direktor PROTECTA-e Milan Stefanović je u četvrtak, 31.05.2007 u Gnjilanu (Kosovo) u kancelariji EastWest Instituta potpisao ugovor po kome se ova fondacija iz New York-a obavezuje da finansijski podrzi PROTECTA-in projekat "Standards for better approach to EU market" koji se realizuje u okviru programa "EWI RTFC Cross-border Micro grants Agreement". Projekat ce u naredna 4 meseca realizovati PROTECTA-ina kancelarija u Vranju, a partneri na projektu su: NVO Feniks iz Kumanova, Makedonija i NVO Green World iz Preševa.

30.05.2007.

ODRŽAN  I SASTANAK U OKVIRU PROJEKTA “OD NIŠA DO SVOĐE”

U sredu 30.05.2007, u Medija centru je održan prvi motivacioni sastanak u okviru projekta “Od Niša do Svođe”. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, institucija i NVO-a koje se bave pitanjem zaštite životne sredine. Na sastanku je predstavljen projekat, njegova osnovna ideja, i planirane aktivnosti. Učesnici su ovom prilikom pozvani da učestvuju u trening modulu sa ciljem podizanja lokalnih kapaciteta.  U trening će biti uključeni i bugarski i srpski predavači, a ticaće se evropskih fondova i programa, sprovođenja projekata, i razvoja teritorija kroz turizam.

20.05.2007.

TRENING "SVI RAZLIČITI - SVI RAVNOPRAVNI" U EUROPARKU

U Europaparku u Nemačkoj, od 14. do 17. maja je u organizaciji Saveta Evrope održan trening na temu: "How to ensure the follow up of the Campaign and its outcomes?”

Trening je okupio 15-tak aktivista Evropske kampanje Svi različiti - Svi ravnopravni (EUROPEAN YOUTH CAMPAIGN FOR DIVERSITY, HUMAN RIGHTS AND PARTICIPATION) iz različitih zemalja Evrope. Predstavnik kampanje iz Srbije na ovom treningu je bio Milan Stefanović iz PROTECTA-e. Treningu je prisustvovao i Michael Raphael, koordinator kampanje na Evropskom nivou.

20.05.2007.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SA TEMOM IZBEGLICA I AZILANATA

U Rietiju, Italija, je od 8. do 12. maja organizovana međunarodna konferencija u vezi izbeglica, raseljenih lica i azilanata (International conference on the issues of refugees and asylum seekers). Organizator konferencije je bila organizacija "ARI Onlus" iz Italije, a konferencija je okupila predstavnike stotinak nevladinih organizacija iz dvadesetak zemalja Evrope, koje se bave ovom tematikom. Na poziv organizatora konferenciji je prisustvovao i Milan Stefanović ispred PROTECTA-e, kao jedini predstavnik nevladinih organizacija iz Srbije, i iz zemalja bivše SFRJ uopšte. Na konferenciji su postignuti dobri preduslovi i postavljeni temelji buduće saradnje i umrežavanja NVO iz Evrope koje se bave ovom tematikom.

09.05.2007.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
- PODSETNIK I UPOZORENJE - 

Evropa obeležava 9.maj kao Dan pobede nad fašizmom i ujedno kao Dan Evrope. Smatramo da je ovo dobar povod da podsetimo građane Srbije da su fašizam i nacizam odgovorni za izvršenje najvećih zločina protiv čovecanstva u 20. veku. Iako je prošlo više od 60 godina od pobede nad fašizmom, i svi evropski narodi odavno su krenuli u integrativne procese, realnost u Srbiji jeste potpuno drugacija:

 • Pregovori o procesu ulaska u EU stopirani su više od godinu dana,
 • Institucije sistema na centralnom nivou ne postoje od novembra meseca 2006. godine,
 • Govor mržnje se vratio u Srbiju, pa čak i u parlamentu,
 • Sloboda govora i sloboda medija je ozbiljno ugrožena, stalnim pritiscima i brutalnim napadima na novinare,
 • Ponovno stvaranje paravojnih formacija bez adekvatne reakcije države i pravosudnih organa,
 • Političke partije deluju ne vodeći računa o interesima građana, pritom donoseći odluke koje će imati dugoročne posledice na buducnost građana Srbije...

Sve se ovo dešava u zemlji koja je posledice fašizma i nacizma osetila u najvećoj mogućoj meri i koja je tokom 90-ih godina bila aktivni učesnik u najvećem stradanju u Evropi nakon Drugog Svetskog rata. Sve ovo se dešava u zemlji koja se još ne suočava sa svojom prošlošću. I paradoksalno, sve ovo se dešava u zemlji koja počinje svoje predsedavanje Savetom Evrope.

Ovaj važan datum je dobra prilika da se podsetimo da je neophodno suprotstavljati se svemu što podseća na fašizam i nacizam, svim vrednostima koje vode naše društvo u ponovnu (samo)izolaciju i osećanje zavere sveta protiv nas, i da se konačno kao društvo odredimo da li Srbija želi da bude deo porodice evropskih naroda, sa svim vrednostima koje ta privilegija donosi, ili će gradanima biti ponudeno oživljavanje 90-ih godina: jednoumlje, izolacija, beda, inflacija, egzekucije, strahovlada na univerzitetima, sistematsko uništavanje medija, nasilje, zločini...

Saša Miljković - Medija centar Niš
Dragan Đorđević - Odbor za ljudska prava Niš
Mladen Jovanović - PROTECTA Niš

16.04.2007.

SARADNJA SA SRPSKIM SAVETOM ZA IZBEGLIE NA PROJEKTU 
"LJUDI U READMISIJI: JAČANJE POLITIKA I PRAKSE U SRBIJI"

Uz finansijsku podršku Evropske komisije kroz program EIDHR, Srpski savet za izbeglice je od 17. marta 2007. počeo sa sprovođenjem jednogodišnjeg projekta“. Cilj projekta je da osnaži kapacitete kako vladinih tako i nevladinih pružalaca pomoći osobama koje se, na osnovu ugovora o readmisiji sa Evropskom unijom, vraćaju iz zapadnoevropskih zemalja. U narednih 12 meseci SSI će održati šest dvodnevnih obuka za po dvadeset službenika lokalnih administracija i nevladinih aktivista u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Novom Pazaru i Kragujevcu. Takođe, ekspertski tim SSI sastaviće i priručnik sa informacijama o procesu readmisije, pravima povratnika i preporukama lokalnim admistracijama i ostalim zainteresovanim stranama o načinima efikasnog i humanog bavljenja problemima ovih ljudi. SSI će raditi i sa medijima na podizanju svesnosti društva o pitanjima readmisije i posledicama diskriminacije osoba koje su primorane da se vrate iz zapadnoevropskih zemalja. Projektne aktivnosti sprovodiće Sekretarijat SSI, Grupa 484, Centar za razvoj civilnog društva PROTECTA, Novosadski humanitarni centar i Srpski demokratski forum, uz podršku ostalih članica Saveta i u tesnoj saradnji sa drugim akterima u Srbiji koji se bave ovom problematikom.
Ukoliko želite da saznate više o ovom projektu pišite na: program@ssi.org.yu

22.03.2007.

SVETSKI DANI ŠUMA I VODA

U svetu se danas i sutra obeležavaju Dan šuma i Dan voda.

Svetski dan šuma obeležava se od 1976, na inicijativu Ujedinjenih nacija, zbog značaja i uloge šuma u zaštiti životne sredine. Povodom Svetskog dana šuma, preduzece Srbijašume danas će u 17 gradova u Srbiji poklanjati sadnice i davati savete za njihovu negu, zaštitu, uzgoj i održavanje. Cilj akcije je povećanje koncentracije čistog vazduha i poboljšanje života građana.

Iz Srbijašuma su apelovali da, radi zaštite šuma, građani ne pale korov i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šuma, ne lože vatru blizu šuma i ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana voda je borba s nestašicom vode i obezbeđenje dovoljne količine čiste vode, koja je neophodna za svakodnevni život.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je period od 2005. do 2015. decenijom akcije "Voda za život", a 2005. je ustanovljen Svetski dan voda.
Svetski fond za očuvanje prirode objavio je izveštaj u kom upozorava da bi narednih decenija mogle da budu uništene mnoge reke u svetu, izazivajuci tešku nestašicu vode i istrebljenje velikog broja riba i drugih životinjskih i biljnih vrsta.

Fond apeluje na vlade da pojačaju napore za zaštitu reka, jezera i vodenih površina, koji milione ljudi snabdevaju vodom za piće, hranom i vodom potrebnom za poljoprivredu.
Prema tom izveštaju, samo 21 od 177 najdužih reka na planeti slobodno teče od izvora do ušca, a brane i druge vrste građevina uništavaju staništa riba i drugih životinjskih vrsta menjajuci njihov prirodni tok.

Sve više vode je neophodno da bi se podmirile potrebe rastuće populacije u gradovima blizu reka, a globalno otopljavanje će, kako se očekuje, u velikoj meri ugroziti ribarstvo u regionima kao što je Afrika, gde čak i male promene temperature mogu drasticno da smanje nivo vode i produktivnost u ribarskom sektoru, navedeno je u izveštaju.

21.03.2007.

PREZENTACIJA NOVIH PROJEKATA IZ SUSEDSKOG PROGRAMA EU

Koordinatori dva novoodobrena projekta u okviru Susedskog programa EU, koji realizuje Evropska agencija za rekonstrukciju, u utorak, 20.03.2007. godine u velikoj Sali SO Pirot održali su prezentaciju svojih projekata.

Naime reč je o projektima:

 • Povećavanje kapaciteta za pregograničnu razmenu i saradnju malih i srednjih preduzeća Pirotskog,  Nišavskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga kao i okruga Montana u Bugarskoj;

 • Od Niša – do Svođe, ka turizmu između prijatelja i dobrih suseda.

Prezentacija je bila jako dobro posećena od strane lokalne vlasti, predstavnika malih i srednjih preduzeća iz Pirotskog okruga, institucija koje se bave zaštitom životne sredine kao i NVO-a.

21.03.2007.

INTERNACIONALNI DAN ELIMINISANJA RASNE DISKRIMINACIJE

"Ujedinjeni u borbi protiva Rasizma: Jednakost, Dostojanstvo, Pravda” – Pod ovim motom se 21.marta svake godine proslavlja svetski dan borbe protiv eliminisanja rasne diskriminicije.
Na taj dan je 1960.godine policija u Sharpeville (Šarpevil), Južna Afrika, ubila 69 ljudi (uključujući žene i desetoro dece) a ranila njih 180 tokom mirovnih demonstracija u tom gradu. Više od 80% ubijenih je ubijeno s leđa.

7000 osoba se na taj dan okupilo da bi mirno protestvovalo prtiv režima aparthejda I uvođenja zakona o obaveznom nošenju “boravišne knjižice”, gde se od svih Afrikanaca zahtevalo da je nose sve vreme sa sobom, na taj način omogućavajući vlastima da ograniče I kontrolišu njihovo kretanje. Svako ko bi bio uhvaćen bez knjižice bio bi uhapšen uz mogućnost zadržavanja u pritvoru do 30 dana.

Masakr u Sharpeville-u izazvao je Generalni sekretarijat UN-a da proglasi 21.mart Internacionalim danom borbe za eliminisanje rasne diskriminacije I da pozove međunarodnu zajednicu da udvostruči njene napore u že lji da diskriminiše sve forme rasne diskriminicije (videti UN Resolution 2142 (XXI)).

1989.godine Kanada je bila prva zemlja na svetu koja je odžala nacionalnu kampanju posvećenu 21.martu. Kanadski nacionalni web site podržava dešavanja vezana za ovaj dan I sponzoriše ova dešavanja na godišnjem nivou.

Ujedinjene Nacije podržavaju Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD). To je telo koje je sačinjeno od nezavisnih eksperata koji nadgedaju implementaciju konvencije o Eliminisanju svih formi rasne diskriminacije od strane zemalja podpisnica.  To telo se sataje u Ženevi I održava dva redovna zasedanja godišnje od po tri nedelje. Takođe objavljuje njihovu interpretaciju provizorijuma o kontektsu ljudskih prava, poznatije kao generalne preporuke (ili uopšteni komentari), na tematska pitanja I bave se organizovanjem tematskih diskusija. Za više detalja vezano za rad ovog tela posetite njihov sajt.

I druge nepolitične organizacije pridružile su se ovoj borbi. FIFA je organizovala po prvi put internacinalni dan izbacivanja rasizma iz fudbala 7-jula 2002.godine. Posle vanrednog kongresa održanog u Buenos Airesu 2001.godine FIFA je odlučila da održava ovakve akcije. 2005-te FIFA je posvetila oba polufinalna susreta FIFA Kupa Konfederacija u Nemačkoj  kao I četvrtfinalne mečeve Svetskog šampionata za igrače do 21 godine sa specijalnim dešavanjima pre pošetka svakog od ovih mečeva. Naime, pre pošetka asvakog meča oba kapitena prošitala su deklaraciju osude I odbacivanja rasne diskriminacije u fudbalu sa jasnom I porukom “ne rasizmu”. Celokupne ekipe kao I yvaničnici na meču su pre početka utakmice pozirali ispred banera sa natpisom “recite ne rasizmu” što je bio deo zvaničnog protokola meča.

Istog dana Francuski dnevni list "Libération", koji je sarađivao sa Benetonom u humanitarnim akcija tipa “Ujedinjene boje Benetona – promocija jednakosti I razlika”, kao I Italijanski list "Il Manifesto", su celokupan tekst na naslovnim stranicama štampali belim sliovima na crnoj pozadini.

21.03.2007. Aktuelno!

KONFERENCIJA - NACIONALNA KOALICIJA ZA DECENTRALIZACIJU

Nacionalna Koalicija za Decentralizaciju krajem marta meseca 2007. godine završava prvu fazu svog rada na javnom zagovaranju decentralizacije zahvaljujući podršci koju smo dobili od National Endowment for Democracy (NED) iz Washingtona. Kako je već prethodno najavljeno, završnu aktivnost ove prve faze rada predstavlja konferencija Nacionalne Koalicije za Decentralizaciju.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom i aktivnim učešćem na konferenciji “Decentralizacija kao polazište daljeg razvoja Srbije”, koja će biti održana od 28.03. do 30.03.2007 u Nišu (na teritoriji gradske opštine Niška Banja), doprinesete naporima da se uspostave uslovi za realnu decentralizaciju Srbije baziranu na ideji jednakopravnosti svih građana/ki. Planirano je da konferencija bude interaktivnog tipa i da omogući bolje razumevanje specifičnih potreba decentralizacije različitih delova Srbije, sa temama decentralizacije i javnog zagovaranja kao ključnim temama diskusija i rada.

Zbog ograničenog broja učesnika, molimo vas da nam do četvrtka  22.03.2007 dostavite vašu prijavu za učešće na konferenciji. Prijavu možete poslati na:

Prijava treba da sadrži osnovne podatke o organizaciji i njenom predstavniku, (Naziv, adresa, grad, kontakt telefon, e-mail organizacije; ime i prezime i kontakt podaci za predstavnika),  kao i posebne uslove u vezi smeštaja i ishrane (u slučaju otežanog fizičkog kretanja ili ukoliko ste vegetarijanac). Napominjemo da organizator pokriva putne troškove, troškove smeštaja i ishrane.

19.03.2007. Aktuelno!

SOCIJALNO PREDUZEĆE – AGENCIJA ZA POSREDOVANJE U ZAPOŠLJVANJU

Nevladina organizacija Protecta počela je sa realizacijom projekta Agencija za posredovanje u zapošljavanju – Socijalno preduzeće. U okviru ovog projekta Protecta će raditi na upošljavanju socijalno ugroženih kategorija ljudi, pre svega izbeglih i raseljenih, kao i osoba na evidenciji Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ i  Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tokom projekta sačinićemo bazu nezaposlenih koji aktvno traže posao, koji će biti naši prioriteti za traženje posla.

Sve dodatne informacije možete dobiti u kancelariji Protecte, u TPC Kalča, lamela B lokal 42. Takođe, ovde možete preuzeti prijavni formular. Popunite formular i pošaljite na  posao@protecta.org.yu kako bi Vaše podatke ubacili u bazu nezaposlenih.

Projekta finansira italijanska vlada, a partneri na projektu su UN Habitat Beograd, Centar za socijalni rad „Sveti sava“, Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Niš, kao i Udruženje studenata AISEC.

19.03.2007.

LIMENKE SAKUPLJAJ, OKOLINU SAČUVAJ

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA, počela je sa realizacijom programa «LIMENKE SAKUPLJAJ, OKOLINU SAČUVAJ» u Nišu. Ovaj program PROTECTA sprovodi u saradnji sa ReCAN Fondom za povraćaj i reciklažu limenki.

U okviru programa «LIMENKE SAKUPLJAJ, OKOLINU SAČUVAJ» članovi PROTECTA Ekotima će u 20 niških osnovnih škola sprovesti preko 40 seminara. Osnovni cilj ovih seminara je da se mladima približi ovaj program prikupljanja limenki, kao i da se učvrsti svest o potrebi reciklaže.

Najuspešnije škole, tj. one koje budu prikupile najviše limenki, biće nagrađivane, svake godine, boravkom najboljih učenika u “Zelenim školama”, tj. eko-kampovima.

19.03.2007.

EURO INTEGRACIJE - STUDIJSKA POSETA BRISELU

U okviru projekta “Nakon proširenja  - Još jedna granica“ u organizaciji CEMIR - Beograda i ECAS - Brisel dva člana PROTECTA-e Dragan Petković i Marko Došljak bili su učesnici studijskog putovanja u Brisel od 12 – 17.03.2007. Cilj putovanja ove dvadesetšetočlane grupe sastavljene od iskusnih NVO radnika iz cele Srbije, bila je da se na licu mesta upoznaju sa načinom rada evropskih istitucija i organizacija. Program je predviđao posetu Evropskom parlamentu, Generalnim Direktoratima Evropske komisije za proširenje i socijalnu politiku, diplomatkim predstavništvima Srbije u NATO i EU, ECAS-u kao partneru na ovom projektu kao i raznim organizacijama koje su učesnici posećivali shodno njihovim programskim opredeljenjima i afinitetima: Amnesti International, Human Righst Watch, Youth Forum, Inclusion Europe...

15.03.2007. Aktuelno!

NEPRINCIPIJALNE KOALICIJE NA LOKALNOM NIVOU U SRBIJI

Usled aktuelnog političkog momenta, pregovora oko nove vlade i pojavljivanja "nultog principa" PROTECTA je prikupila najnovije podatke o neprincipijalnim koalicijama na lokalnom nivou u Srbiji. Dokument sa podacima možete preuzeti ovde.

15.03.2007. Aktuelno!

KOALICIJE NA LOKALNOM NIVOU U SRBIJI

PROTECTA i CeSID Niš su u januaru i februaru 2007. prikupili podatke o vladajućim koalicijama u svim opštinama u Srbiji. Dokument sa ovim podacima možete preuzeti ovde.

04.03.2007.

SARADNJA LOKALNIH SAMOUPRAVA I NEVLADINIH ORGANIZACIJA

U organizaciji Protecta-e, u sredu, 07. Marta 2007. godine u velikoj sali gradske opštine Medijana održaće se sastanak na temu: „Saradnja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija“. Sastanak je međunarodnog karaktera i pored predstavnika niških gradskih opština i nevladinih organizacija iz Niša, gosti/domaćini ovog skupa biće predstavnici organizacija iz Mađarske (DemNET Foundation) i Austrije (Hilsfwerk).

Na ovom sastanku biće predstavljeni modeli saradnje NGO-a i lokalnih vlasti u Mađarskoj i Austriji, kao i mogućnosti saradnje niških NVO-a i gradskih opština.

09.02.2007.

"LIMENKE SAKUPLJAJ, OKOLINU SAČUVAJ"

Danas u 14h, u prostorijama PROTECTA-e, održaće se sastanak 20 predstavnika osnovnih škola, koje učestvuju u akciji "Limenke sakupljaj, okolinu sačuvaj". Ovaj program preko PROTECTA-e u Nišu, sprovodi Fond za povraćaj i reciklažu limenki ReCAN iz Beograda.
Na ovaj sastanak dolazi i njihov predstavnik, koordinator ovog projekta Jelena Kiš.

Fond sprovodi Program sakupljanja limenki u školama, kao konstantnu aktivnost, koji se sastoji od dve komponente, a to su:

 • Edukacija - održavanje seminara u školama, distribucija edukativnog materijala koji se sastoji od dve brošure, za niže i više razrede osnovnih škola, letaka i postera,
 • Akcije prikupljanja limenki, u kojima će škole dobijati sve potrebne sadržaje za odlaganje limenki (dizajnirane kutije, kese, velike džakove).

08.02.2007.

OKRUGLI STO
"IZGRADNJA INSTITUCIJE I RAD OMBUDSMANA U MULTIETNIČKIM LOKALNIM ZAJEDNICAMA"

U organizaciji Centra za regionalizam iz Novog Sada i Centra za razvoj građanskog društva - Protecta iz Niša, a uz podršku Švedskog helsinškog odbora, u ponedeljak, 12.februara u Media Centru Niš, održaće se okrugli sto “Izgradnja institucije i rad ombudsmana u multietničkim zajednicama”.

Cilj održavanja ovog okruglog stola je da se promovišu rezultati projekta LOKALNE POLITIKE U MULTIETNIČKIM ZAJEDNICAMA , kao i Preporuke za izgradnju institucije i rad ombudsmana u multietničkim lokalnim zajednicama do kojih se došlo u okviru ovog projekta  Ovaj okrugli sto će biti prilika da se sa predstavnicima jednog broja opština (predstavnici grada, gradskih opština i opštine iz regiona) porazgovara o mogućnosti primene ovih preporuka u njihovim sredinama.

Učesnici okruglog stola biće predstavnici lokalnih samouprava, MUP. SUD, NVO kao i mediji iz našeg regiona.

07.02.2007.

SASTANAK NIŠKIH EKOLOŠKIH NVO-A

U prostorijama PROTECTA-e u sredu 07.02.2007 je održan drugi po redu sastanak ekoloških NVO-a koje rade na teritoriji grada Niša. Sastanku su prisustvovali predstavnici ukupno 14 NVO-a. Kao najvažnije zakljucke sa sastanka izdvajamo: Dogovor da na sledećem sastanku (sreda 14.02.2007.) svaka od zainteresovanih organizacija kandiduje predstavnike za Nacionalni komitet za selekciju, NGO konferenciju i Ministarsku konferenciju, Beograd, oktobar 2007. Da se iskoristi politički momenat u kome se Srbija nalazi i da se pod hitno među eko NVO pokrene inicijativa za osnivanje Ministarstva za ekologiju i zaštitu životne sredine od strane narodnih poslanika u Republickom parlamentu i od strane buduće vlade Srbije.

07.02.2007.

EURO - INTEGRACIJE

Dva predstavnika PROTECTA-e Marko Došljak i Dragan Petković, će u okviru projekta "Nakon proširenja, još jedna granica" koji sprovodi Centar za Mir, a finansira Evropska Agencija za rekonstrukciju 10 Marta 2007. god. otići na studijsko putovanje u Brisel, u cilju upoznavanja sa radom Evropskih institucija. Poseti su prethodila 3 četvorodnevna treninga na temu integracije naše zemlje u Evropsku Uniju, i korišćenja Evropskih fondova. Sam program okuplja 20 predstavnika vodećih NVO iz Srbije i ima za cilj da kroz stvaranje lidera u Evropskim integracijama podigne kapacitete celokupnog III Sektora za ostvarenje vrednosti savremenog civilnog društva.

07.02.2007.

SARADNJA SA ASOCIJACIJOM ROMSKIH NVO

Centar za razvoj građanskog društva "PROTECTA" je u okviru realizacije kampanje “Svi različiti - Svi ravnopravni” i aktivnosti obuhvaćene dekadom roma, sa Asocijacijom Romskih NVO "Nišava" potpisao memorandum o saradnji na projektu: Povećanje kapaciteta Romskih NVO na teritoriji južne Srbije. Projekat će obuhvatiti 20 romskih organizacija, koje će proći kroz edukaciju na temu izgradnja kapaciteta i saradnje sa lokalnom zajednicom.

01.02.2007.

SASTANAK NIŠKIH EKOLOŠKIH NVO-A

U sredu 01.02.2007. u prostorijama NVO "PROTECTA" održan je 1. sastanak niških ekoloških NVO-a. Sastanku je prisustvovalo 10 od ukupno 13 identifikovanih i pozvanih NVO-a. Sastanak je za dnevni red imao:

 • Upoznavanje sa aktivnostima, resursima, problemima i planovima svake NVO ponaosob
 • Upoznavanje svih prisutnih sa informacijama o ministarskoj konferenciji "Životna sredina za Evropu 2007. " koja će se održati u Beogradu u oktobru
 • Dogovor oko zajedničkih kandidata niških ekoloških NVO za delegate na konferenciji.

Sledeći sastanak je dogovoren za sredu 07.02.2007. u prostorijama NVO "PROTECTA" od 16h.

10.01.2007.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "STUDENTSKI PROTEST NIŠ 96/97"

U izložbenom prostoru Evropska kuca u ul. Obrenoviceva 38 održava se izložba "Studentski protest Niš 96/97". Izložba je otvorena za posetioce od srede 10.01. do subote 13.01.2007. godine svakim danom od 10.00 do 22.00h. Organizatori izložbe: Koordinacioni odbor za obeležavanje deset godina Studentskog protesta 96/97 i Centar za razvoj gradjanskog drustva PROTECTA.