deco  
Novosti deco
O nama deco
Naša prica deco
Kontakt deco
logo
 
Bulgarian language    French Language English language
deco Arhiva novosti   Novosti deco  
  deco
deco Arhiva_2016
deco Arhiva_2015
deco Arhiva_2014
deco Arhiva_2013
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2010
deco Arhiva_2009
deco 2006
deco 2006
deco 2006
deco izlozba fotografija
 

eu kuca

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

 

28.12.2011.

Održana završna konferencija projekta
“Lokalne samouprave i OCD, osnaženi za bolju budućnost”

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA, u okviru projekta “Lokalne samouprave i OCD, osnaženi za bolju budućnost” organizovao je konferenciju pod nazivom

“Saradnja lokalnih samouprava i OCD u borbi protiv korupcije”.

Konferencija je održana 28. 12. 2011. godine, prisustvovalo je 30ak učesnika, i to:

 • Predstavnici OCD i lokalnih samouprava koji su učestvovali u projektu
 • Predstavnici drugih lokalnih samouprava sa teritorije južne Srbije
 • Predstavnici organizacija civilnog društva sa teritorije južne Srbije
 • Predstavnici pojedinih lokalnih javnih institucija
 • Mediji

Na konferenciji su bili predstavljeni rezultati saradnje OCD i lokalnih samouprava iz 8 opština sa teritorije južne Srbije obuhvaćenih projektom (Niš, Pirot, Blace, Prokuplje, Vlasotince, Medveđa, Doljevac, Leskovac) na temu borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, ali i pokrenut otvoreni dijalog između svih učesnika o mogućnostima, modelima, potencijalima i značaju međusobne saradnje OCD i lokalnih samouprava na ovu temu.

Učesnici su se na kraju konferencije složili da bi OCD trebalo da učestvuju kao vrsta “watch dog” institucijama koje troše novac iz budžeta, da bi rad gradskih, ali i drugih institucija trebalo da bude transparentniji, dostupniji javnosti, ali i da bi trebalo jasnije definisati liniju 481, rašćlaniti je i odrediti prioritete.

21.12.2011.

Seminar “Građenje kapaciteta za sprovođenje Arhuske konvencije i razvoj podrške PRTR sistema u južnim I istoćnim Evropskim zemljama“

U Beogradu, 21.12.2011 je u organizaciji REC-a organizovan seminar na temu Arhuske konvencije, pod-tema: “Realizacija trećeg stuba Arhuske konvencije: pristup pravosuđu, mogućnosti i prepreke za sprovođenje u praksu”

Na seminaru su između ostalih predavači bili:

 • Jovan Pavlović, Direktor, REC Regionalna kancelarija, Srbija
 • Magda Ms. Tóth Nagy, Viši ekspert, REC
 • Miroslav Tadić, Načelnik odeljenja za EU integracije i međunarodne saradnje, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja
 • Tina Janjatović, Aarhus Focal Point, Viši pravni savetnik
 • Sreten Đorđević, Pravni ekspert u Aarhus Focal Pont
 • Jan Darpö, Predsedavajući operativne grupe za pristup pravosuđu, Profesor prava za zaštitu životne sredine, Pravni fakultet, Univerzitet u Upsali
 • Csaba Kiss, EMLA

Seminar je okupio desetak vodećih organizacija u Srbiji koje se bave pravnim osnovama u okviru zaštite životne sredine. Ispred PROTECTA-e je seminaru prisustvovao Milan Stefanović.


KONKURS ZA NAJBOLJU FOTOGRAFIJU
"SRBIJA U PROTESTU"

Više o konkursu možete pročitati ovde .


KONKURS ZA NAJBOLJI STUDENTSKI ESEJ
"STUDENTI U PROTESTU"

Više o konkursu možete pročitati ovde .

14.12.2011.

OKRUGLI STO
Izmene izbornih zakona i izbori u Srbiji 2012.

Nacionalni demokratski institut (NDI) je u Medija Centru Niš organizovao okrugli sto o nedavnim izmenama izbornog zakonodavstva i njihovim implikacijama na izbore 2012.

Na okruglom stolu je bilo reči o finansiranju političkih aktivnosti, delovanju političkih partija pre i tokom izbornih kampanja, kao i o krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti u vezi sa kršenjem izbornih propisa.

Skupu su prisustvovali narodni poslanici iz Niša, predstavnici lokalnih odbora političkih partija, opštinskih izbornih komisija i organizacija civilnog društva. Na okruglom stolu je aktivno učešće uzela i PROTECTA.

07.12.2011.

PROTECTA organizovala OKRUGLI STO
Otvoreno o korupciji na lokalnom nivou

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i ACRIMA mreža su 7.12.2011. godine u Gradskoj kući organizovali okrugli sto na temu korupcije na lokalnom nivou. Ideja nam je bila da na jednom mestu pozovemo sve ključne predstavnike javnog života u gradu, da zajedno pokušamo da pronađemo mehanizme za borbu protiv korupcije i ukažemo na probleme u vezi korupcije, pa smo pozvali predstavnike:

 • Grada Niša,
 • Gradskih opština,
 • Gradskih javnih preduzeća, direkcija i sl.
 • Sudstva,
 • Zdravstva,
 • Policije,
 • Prosvete (Univerzitet, fakulteti),
 • Organizacija civilnog društva, sindikata
 • Političkih stranaka koje imaju svoje predstavnike u skupštini grada,
 • Medija,
 • Lokalnog antikorupcijskog foruma Grada Niša,
 • Gradskih inspekcijskih službi...

Na okruglom stolu su prikazani između ostalog rezultati istraživanja korupcije na nacionalnom i lokalnom nivou, koji su pokazali koji su to po građanima generatori korupcije u gradu Nišu. Učesnici okruglog stola su se složili sa mišljenjem građana u vezi nivoa korupcije u gradu i u vezi ključnih nosioca korupcije.

INTERESANTNO JE DA SE NA OKRUGLOM STOLU NIJE POJAVIO NI JEDAN PREDSTAVNIK NI JEDNE INSTITUCIJE/USTANOVE KOJE SU OKARAKTERISANE KAO GENERATORI KORUPCIJE NA LOKALNOM NIVOU, pa tako nismo imali i pored uredno poslatih poziva ni jednog predstavnika: SUDSTVA, ZDRAVSTA, PROSVETE i POLITIČKIH STRANAKA KOJE ČINE VLADAJUĆU KOALICIJU U GRADU NIŠU?!

PROTECTA se pita:

DA LI PREDSTAVNICI OVIH INSTITUCIJA SMATRAJU DA U GRADU NEMA KORUPCIJE I DA NEMAMO O ČEMU DA DISKUTUJEMO, ILI IM MOŽDA ODGOVARA DA SITUACIJA OSTANE NEPROMENJENA?

PROTECTA planira da nastavi sa svojim antikorupcijskim aktivnostima i poziva sve građane da budu aktivni borci protiv korupcije i sve medije da što više izveštavaju na ovu temu pošto problem korupcije u društvu možemo da rešimo samo svi zajedno.

25.11.2011.

KONKURS U OKVIRU PROJEKTA
„MALI GRANTOVI ZA INTEGRACIJU IZBEGLIH I RASELJENIH LICA“
OTVOREN TREĆI KRUG

Soc

Konkurs možete preuzeti ovde .

Aplikacioni formular za apliciranje na konkursu možete preuzeti ovde .

23.11.2011.

Obuka predstavnika udruženja građana za rad u oblasti zaštite podataka o ličnosti

U Hotelu Babe od 23. do 25.11.2011 u organizaciji Partnera za demokratske promene Srbija je organizovana obuka za predstavnike 15-tak OCD iz Srbije a na temu zaštite podataka o ličnosti. Na seminaru su se polaznicima između ostalih obratili i:

 • Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
 • Nevena Ružić, šefica Kabineta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
 • Aleksandar Resanović, zamenik poverenika

Obuka je organizovana u cilju osposobljavanja što većeg broja OCD za aktivno bavljenje temom zaštite podataka o ličnosti. PROTECTA je na ovom seminaru bila prisutna sa svojim predstavnikom.

21.11.2011.

USAID radionica „Učešće javnosti na lokalnom nivou”

USAID Projekat održivog lokalnog razvoja organizovao je u Vrnjačkoj Banji u periodu od 16. do 18. novembra 2011. godine radno planiranje pod nazivom „Učešće javnosti na lokalnom nivou”.

Radionica je imala za cilj izradu nacrta plana učešća javnosti u procesu formiranja budžeta na opštinskom nivou. Radionici su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, civilnog sektora i medija iz gradova i opštine juga Srbije: Niša, Leskovca i Gadžinog Hana.

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA sa svojim predstavnikom uzeo je aktivno učešće u izradi ovog nacrta plana.

18.11.2011.

KONFERENCIJA O BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA U SOFIJI

U Sofiji je u subotu 19.11.2011 u organizaciji FLARE mreže i European Alternatives održana konferencija:

Legality and struggle against mafias in Europe!

Na konferenciji su učesnici iz nekoliko zemalja iznosili svoje iskustvo na sledeće teme:

 • Ekoloski kriminal
 • Pranje novca
 • Oduzimanje imovine od organizovanog kriminala

Jedan od ciljeva konferencije je bio i razmena iskustva i utvrdjivanje potencijala civilnog društva u borbi protiv organizovanog kriminala.

Posredstvom PROTECTA-e koja je aktivan član FLARE mreže gost konferencije je bio i gospodin Vladimir Ceklić ispred direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srbije koji je izneo iskustva iz Srbije na ovu temu. Konferenciji je prisustvovao ispred PROTECTA-e Milan Stefanović.

18.11.2011.

POSETA NIŠU, Judži Mijato

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u petak, 18. Novembra 2011 godine od 12.30 h u Media Centru Niš organizovao prezentaciju i gostovanje Glasnika mira i borca za zaštitu životne sredine, Judži Mijata iz Japana koji prenosi poruku mira i zaštite životne sredine tako što pešači i sadi drveće u različitim državama koje obilazi.
c Posle razgovora sa Sonjom Popović, predstavnicom Gradskog Saveta za zaštitu životne sredine, Judži Mijata je u osnovnoj školi „Miroslav Antić“ u 11h uz prisustvo velikog broja dece posadio drvo mira „japansku trešnju“ u dvorištu ove škole. Nakon toga je održao predavanje deci.

U 14 časova je posetio i osnovnu školu „Car Konstantin“, gde će takođe održao čas.

Judži Mijata je takođe dan ranije 17. novembra 2011. u 17h posetio i Prehrambeno-hemijsku školu „Ratko Pavlović“ u Nišu gde je takođe imao prilike da sa decom popriča o svojoj misiji i svom dosadašnjem iskustvu.

Judži Mijata inače pešači još od 2007. godine i prešao je 10000 kilometara kroz 10 država (Kina, Koreja, Japan, Tajvan, Vijetnam, Kambodža, Tajland, Sirija, Turska, Bugarska). Posadio je 3018 stabala drveća čime širi poruku mira i zaštite životne sredine i zvanični je glasnik Ujedinjenih Nacija. Nakon Srbije Judži će obići Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Švajcarsku, Francusku i do otvaranja Olimpijskih igara 2012. godine treba da stigne u London. Nakon Londona, svoj život posvetiće pešačenju, zasađivanju drveća, širenju poruka mira i pomaganju ljudima.

Domaćin gosp. Judži Mijata u Nišu je Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA. Nakon Niša, u ponedeljak 21. Novembra 2011. Judži Mijata će nastaviti svoju misiju putem Aleksinca, kroz Srbiju, pa sve do granice sa Hrvatskom.

Izlozba Izlozba

17.11.2011.

FOTO IZLOŽBA STUDENTSKI PROTEST 96/97

Povodom 15 godina studentskog i građanskog protesta u Nišu, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u četvrtak, 17. novembra 2011 godine od 13h na platou ispred TPC Kalče organizuje:

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
STUDENTSKI PROTEST 96/97

Izložba sadrži preko 150 originalnih fotografija sa studentskog protesta iz 1996 godine, najdužeg protesta ikad organizovanog u Srbiji. Izložba će biti otvorena do 23.11.2011. godine.

Izložbu u digitalnom formatu možete pogledati ovde .

Izlozba

15.11.2011.

Održana konferencija “Partnerstvom protiv korupcije”

Dana 15. novembra 2011. u hotelu “Continental” u Beogradu održana je konferencija pod nazivom “Partnerstvom protiv korupcije” koju su organizovale Ujedinjene Nacije, Program za razvoj u Srbiji (UNDP), UNDP Regionalni centar u Bratislavi, Transparency International i Transparentnost Srbija.

Glavne teme o kojima se razgovaralo na konferenciji su bile “Saradnja NVO-a sa nezavisnim institucijama”, “Mediji i korupcija” i “Uloga društvenih medija u borbi protiv korupcije”.

Između ostalih, govornici na konferenciji su bili Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Munir Podumljak, Partnerstvo za društveni razvoj, Hrvatska i Verica Barać, Savet za borbu protiv korupcije.

PROTECTA-u je na ovoj konferenciji predstavljao Milan Stefanović, a Milan Petrović je bio predstavnik ispred ACRIMA mreže.

15.11.2011.

Tribina
Energija promena, prošlost ili sadašnjost
Skupština grada Niša, 17.11.2011 od 18.30

Tribina se organizuje povodom 15. godina od studentskog i građanskog protesta u Nišu koji se desio zbog krađe na lokalnim izborima. Više o tribini možete pročitati ovde .

11.11.2011.

OSNOVANA ACRIMA MREŽA

U Beogradu je 11.11.2011 godine na inicijativu OCD PROTECTA iz Niša a uz podršku Misije OSCE u Srbiji osnovana:

Nacionalna mreža organizacija civilnog društva ANTI KRIMINALNA AKCIJA
ACRIMA mreža

Ova mreža OCD broji ukupno 24 osnivača, organizacija iz 24 gradova i opština u Srbiji i to su:

 • Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA - Niš
 • Regionalna građanska unija – Požarevac
 • Inicijativa za integracije – Vranje
 • Somborski edukativni centar – Sombor
 • Društvo za zaštitu životne sredine Stara planina – Pirot
 • Omladinska unija – Šabac
 • Udruženje građana Resurs centar – Majdanpek
 • Bečejsko udruženje mladih - Bačko Gradište
 • Urban In – Novi Pazar
 • Centar za građanski aktivizam, Denizen – Svrljig
 • Udruženje mladih „Feketić“ – Feketić
 • Udruženje građana Gornja Jablanica „GO-JA“ – Medveđa
 • Timočki Omladinski Centar – Zaječar
 • Društvo za razvoj kreativnosti – Aleksinac
 • Edukacioni centar – Leskovac
 • Edukativni centar – Kruševac
 • Edukaciono humanitarna organizacija – Prokuplje
 • Centar za pozitivne promene – Preševo
 • Forum za razvoj civilnog društva – Kragujevac
 • Ekološko udruženje za lokalno održivi razvoj, EKO-LOR Inđija
 • Centar za mir i razvoj demokratije – Beograd
 • Udruženje građana “Naš Doljevac” - Doljevac
 • Omladinska inicijativa – Blace
 • Udruženje građana Svetionik – Loznica

Cilj ACRIMA-e je da se aktivno bavi nenasilnom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije i za promociju zakonitosti na teritoriji Srbije. Na osnivačkoj skupštini ACRIMA mreže je usvojen statut mreže i izabrani su upravni i nadzorni odbor mreže. Ova mreža je aktivna već 2 godine kao neformalna mreža i za to vreme je organizovala veliki broj akcija i obuka na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sedište mreže će biti u Nišu.

Više o ACRIMA mreži možete naći na www.acrima.net .

11.11.2011.

PROTECTA ORGANIZOVALA KONFERENCIJU NA TEMU ODUZIMANJA IMOVINE OD ORGANIZOVANOG KRIMINALA

OCD PROTECTA je u Beogradu 11.11.2011 godine organizovala Nacionalnu konferenciju:

Oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela – namena i korišćenje
"Mogućnosti za socijalno korišćenje oduzete imovine"

PROTECTA je konferenciju organizovala u saradnji sa Misijom OSCE u Srbiji, međunarodnom mrežom za borbu protiv organizovanog kriminala FLARE i mrežom OCD iz Srbije za borbu protiv organizovanog kriminala ACRIMA. Tema konferencije je bilo učešće OCD u Srbiji u upravljanju imovinom oduzetom od organizovanog kriminala, mogučnosti za korišćenje ove imovine u socijalne svrhe, iskustvo na ovu temu iz Italije i Evrope, i zakonodavni okvir vezan za oduzimanje imovine. Konferenciji je prisustvovalo preko 70 delegata, predstavnika državnih institucija aktivnih u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i OCD-a iz Srbije zainteresovanih za ove teme i aktivnih u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na konferenciji su se između ostalih obratili i:

 • Jugoslav Stojiljković, Direktor direkcije za upravljanje oduzetom imovinom proisteklom iz krivičnog dela;
 • Miljko Radisavljević, Specijalni tužilac za organizovani kriminal;
 • Thomas Moore, Zamenik šefa misije, Misija OEBS u Srbiji;
 • Michele Curto, Predsednik FLARE mreže;
 • Marco Bonabello, Viši koordinator za vladavinu prava i ljudska prava, Misija OEBS u Srbiji;
 • Alberto Perduca, javni tužilac, Krivični sud u Torinu, bivši direktor Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF);
 • Dragana Đorđević, Pomoćnik direktora Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom proisteklom iz krivičnog dela;
 • Marco Letizi, Italijanska Agencija za upravljanje oduzetom imovinom (ANBSC);
 • Milan Stefanović, Izvršni direktor OCD PROTECTA;
 • Roberto Forte, Izvršni direktor, FLARE mreža;
 • Umberto Di Maggio, Konzorcijum Libera Terra, Italija;
 • Vuk Maraš, direktor programa, OCD MANS Podgorica.

10.11.2011.

Izašao novi Decentralizator

Najnovija razmišljanja, stavove i činjenice o decentralizaciji pročitajte u časopisu "Decentralizator". Najnoviji broj možete skinuti ovde .

09.11.2011.

SVETSKI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma kao dan sećanja na 9. novembar 1938, kada je u gradovima nacističke Nemačke ubijeno više od 90 Jevreja, demolirano 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spaljeno na stotine sinagoga. Taj događaj, koji je označio početak nacističkog progona Jevreja, nazvan je Kristalna noć jer su ulice Berlina i drugih nemačkih gradova bile prekrivene razbijenim staklom.

PROTECTA se svojom misijom i ciljevima obavezala od osnivanja da se bori protiv fašizma, rasizma, nacionalizma i bilo kakve neravnopravnosti i anomalije u društvu. PROTECTA ovaj dan obeležava radno sa željom da u Srbiji fašisticke ideje nikada više ne nađu svoje mesto,a da svi zajedno radimo na razvoju Srbije dostojne svih svojih građana.

08.11.2011.

Nacionalni sastanak “Balkan E-Waste Management Advocacy Network”

U okviru projekta “Balkan E-Waste Management Advocacy Network” je 08. Novembra 2011. godine u Nišu u Sali Kabineta Gradonačelnika Grada Niša, sa početkom od 12h, održan nacionalni sastanak na temu "Moguća rešenja za bolje upravljanje elektronskim i električnim otpadom (E otpadom) u Srbiji". Sastanku su prisustvovali svi značajni akteri koji se bave pitanjima električnog i elektronskog otpada u Srbiji, predstavnici javnih institucija, biznis sektora, nevladinih organizacija i medija. Domaćin skupa je bio Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša.

Diskusiji su prethodile prezentacije:

 • Projekta “Balkanska mreža za pravilno upravljanje e-otpadom”, od strane predstavnika nacionalne mreže Igora Jezdimirovića iz Inžinjera zaštite životne sredine iz Novog Sada;
 • Rezultata istraživanja "Upravljanje e-otpadom u Srbiji, 2010", od strane Milisava Pajevića iz Nepušačkog edukativni centar iz Kragujevca i
 • “Uticaj nepravilnog odlaganja otpada na ljudsko zdravlje”, od strane gradskog većnika prof. dr Žarko Ranković.

Ovom prilikom je predstavljena i publikacija “Električni i elektronski otpad - Brošura za javno zagovaranje” – više o tome ovde .

Projekat “Balkan E-Waste Management Advocacy Network” (www.bewman.eu) ima za cilj unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira koji će dati doprinos pravilnom upravljanju E-otpadom u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj. Partneri u ovom projektu su Fondacija Metamorfozis iz Makedonije, Computer Aid International iz Velike Britanije, ZaMirNET iz Hrvatske, i kao nacionalni partner za Srbiju, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša. Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije.

04.11.2011.

Realizacija projekta OTPAD KAO RESURS

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA uz finansijsku podršku grada Niša počinje sa realizacijom četvoromesečnog projekta „Otpad kao resurs“. Projekat se realizuje u osnovnim školama na teritoriji grada Niša i usmeren je ka deci od prvog do četvrtog razreda.

Osnovna ideja projekta je da se kroz upoznavanje dece sa vrstama otpada, načinima za ponovno iskorišćavanje i reciklažom utiče na razvijanje ekološke svesti i prepoznavanje otpada kao resursa kod dece školskog uzrasta.

02.11.2011.

Predstavljanje Bele knjige za unapređenje biznis okruženja u Srbiji

FIC (Savet stranih investitora) u Srbiji je 2.11.2011 godine u Beogradu predstavio Belu knjigu, zbornik preporuka za Vladu Srbije a u vezi stvaranja boljeg biznis okruženja za domaće i strane investitore. Skupu su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije na čelu sa Premijerom Cvetkovićem koji su i odgovarali na pitanja predstavnika stranih kompanija u Srbiji.

Pored predstavnika državnih institucija skupu su prisustvovale i najveće firme koje rade u Srbiji. PROTECTA je bila prisutna na ovom skupu kao organizacija koja direktno radi na razvoju ekonomije i podizanju investicija u Južnoj Srbiji (NIF 08 i 09).

Više o Beloj knjizi na www.fic.org.rs.

02.11.2011.

USAID proslavio 10 godina rada u Srbiji

U Beogradu je 2.11.2011 u Domu omladine organizovano 10 godina postojanja USAID-a u Srbiji i 50 godina rada. USAID je osnovao Američki predsednik Kenedi u cilju pomoći razvoja društava i pojedinaca u celom svetu. Na obeležavanju godišnjice se ispred USAID-a obratila Suzan Fric, Direktorka Misije USAID-a u Srbiji, a ispred Vlade Srbije Verica Kalanović zamenica premijera.

PROTECTA od samog početka rada USAID-a u Srbiji sarađuje sa ovom institucijom kako direktno tako i kroz programe implementacionih partnera USAID-a kao sto su IRD, CHF, ISC i drugi. Trenutno je PROTECTA aktivna na USAID projektu Održivog lokalnog razvoja.

Godišnjici je ispred PROTECTA-e prisustvovao Milan Stefanović. Više o USAID-u na: http://serbia.usaid.gov/pocetna.88.html.

01.11.2011.

Prezentacija ACRIMA mreže i FLARE mreže u okviru Beogradske Nedelje Bezbednosti

Dana 01.11.2011 u okviru Beogradske Nedelje Bezbednosti na programu su se našle prezentacije:

 • ACRIMA mreže,
 • FLARE mreže,
 • Strategije za bezbednost grada Niša.

Prezentacije ACRIMA mreže i FLARE mreže su uradili predstavnici PROTECTA-e Milan Petrović i Milan Stefanović, a prezentaciju strategije za bezbednost grada Nisa Žarko Ranković, Većnik grada Niša.

Više o Beogradskoj Nedelji Bezbednosti možete naći na: http://www.bgnedeljabezbednosti.net.

28.10.2011.

FLARE organizovao konferenciju u Sofiji na temu oduzimanja imovine od organizovanog kriminala

FLARE mreža u saradnji sa Centrom za proučavanje demokratije iz Sofije je 28.10.2011 u Sofiji u hotelu Radisson organizovala međunarodnu konferenciju na temu: "The Italian Experience in Investigating, Confiscating and Administering Property Acquired From Criminal Activity"

Na konferenciji su se na temu konfiskovane imovine od organizovanog kriminala obratili:

 • Dr. Ognian Shentov, Direktor centra za proučavanje demokratije;
 • Dr. Marco Cerreto, Italijanska provincija Caserta;
 • Dr. Todor Kolarov, Bugarska agencija za oduzimanje imovine;
 • Prof. Barbara Vettori, Univerzitet u Milanu, Italija;
 • Roberto Forte, Direktor FLARE mreže;
 • Dr. Giacomo Barbato, Zamenk direktora Italijanske direkcije za oduzimanje imovine od organizovanog kriminala;
 • Dr. Luigi Gay, Tužioc, Caserta;
 • Georgi Iliev, Direktor Bugarske agencije za oduzimanje imovine;
 • Vanya Nestorova, Tužioc, Jedinica za sprečavanje pranja novca.

Ispred PROTECTA-e i FLARE regionalne kancelarije za Balkan konferenciji je prisustvovao i učestvovao u njenoj organizaciji Milan Stefanović.

19.10.2011.

Panel diskusija Zaštita podataka o ličnosti

U Medija Centru Niš 19tog oktobra u organizaciji "Partneri za demokratske promene" iz Beograda održana je Panel diskusija za predstavnike OCD i medija na temu zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ovom prilikom prisutnima se među ostalima obratio i Aleksandar Resanović, zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

PROTECTA je uzela aktivno učešće u ovoj panel diskusiji. Više o ovoj temi na sajtu: http://partners-serbia.org/.

14.10.2011.

Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji

U Beogradu u Narodnoj skupštini Republike Srbije je 14.10.2011 održan sastanak radne grupe za DEMOKRATSKO UPRAVLJANJE. Tema sastanka je bila "Rad Nezavisnih/regulatornih tela i njihova uloga u predpristupnom procesu – iskustva regiona i zemalja članica EU - Uloga i značaj nezavisnog kontrolnog tela u borbi protiv korupcije – iskustva Srbije i zemalja članica EU".

Na skupu su se između ostalih obratili:

 • Doc dr Dejan Milenković, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu,
 • Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije;
 • Vlatko Ratković, narodni poslanik, predsednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine RS.

Nacionalni konvent se održava u organizaciji EPUS-a, a ispred PROTECTA-e član radne grupe za demokratsko upravljanje je Milan Stefanović.

13.10.2011.

Predstavnici PROTECTA-e na 8. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine

8. Međunarodni sajam zaštite životne sredine, ECOFAIR 2011 se održava od 12 do 14. oktobra 2011.godine na Beogradskom Sajmu pod pokroviteljstvom Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i uz podršku Privredne komore Srbije.

Ućešce na 8. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine, ECOFAIR 2011 je ove godine uzelo i 17 organizacija civilnog društva, među kojima i Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA. Organizacije civilnog društva su ovom prilikom predstavile svoje programe i projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Sajam ECOFAIR je široko koncipiran i obuhvata sve segmente zaštite životne sredine:

 • Elementi zaštite životne sredine;
 • Rešenja zaštite životne sredine po oblastima;
 • Zaštita prirode i upravljanje prirodnim resursima;
 • Strategija, projekti i edukativni programi za očuvanje životne sredine i prirode;
 • Međunarodna saradnja.

12.10.2011.

Protecta realizuje projekat „Civilno društvo za odgovornu vladu i smanjenje siromaštva u Srbiji“

Ovaj projekat realizuju Institut za održive zajednice, Grupa 484 i Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA kao lokalni partner. Projekat je podržan od strane Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Specifični cilj koji realizuje PROTECTA je osmišljavanje i realizacija kampanje javnog zagovaranja kojom će se uticati na:

 • potpuniju realizaciju Lokalnog akcionog plana (u daljem tekstu: LAP) za unapredjenje položaja izbeglica i interno raseljenih lica sa područja Grada Niša i
 • transparentno i precizno definisano opredeljivanje sredstava, u okviru Budžeta Grada Niša, kojim će se podržati realizacija LAP-a.

PROTECTA je organizovala tri panel diskusije sa predstavnicima OCD i predstavnicima Lokalne samouprave. Usvojena Platforma od strane ovih koalicija, a koja je deo LAP-a, dostavljena je Gradu Nišu - Upravi za finansije, sa zahtevom da stručne službe predlože Skupštini Grada Niša, da se u novi Budžet za 2012. godinu izdvoji posebna budžetska linija koja će strogo biti namenska i da se za potrebe izbeglih i interno raseljenih lica izdvoje posebna sredstva.

Slede dalje projektne aktivnosti na realizaciji LAP-a i konačnog usvajanja predloga od strane Skupštine Grada Niša.

09.10.2011.

Održan bord direktora FLARE mreže

U Torinu, Italija je u periodu od 7 do 9. oktobra održan sastanak Borda direktora FLARE mreže. Glavna tema sastanka su bili organizacija obeležavanja 9. decembra, međunarodnog dana protiv korupcije i organizacija izborne skupštine FLARE mreže koja će biti održana krajem januara 2012. godine u Krakowu, Poljska.

Izveštaj o radu Regionalne kancelarije za Balkan FLARE mreže je podneo Milan Stefanović, koordinator kancelarije i član borda direktora FLARE mreže. Kancelarija za Balkan najveće Evropske mreže OCD za borbu protiv organizovanog kriminala već više od godinu dana radi u Nišu a njen rad koordinira PROTECTA, jedna od organizacija osnivača mreže.

04.10.2011.

Održan sastanak svih OCD uključenih u projekat OSCE-a

U Beogradu je 4. oktobra održan koordinacioni sastanak Implementacionih partnera u okviru projekta “Promovisanje dobrog upravljanja kroz jačanje mehanizama javne odgovornosti i učešća građana”.

Sastanak je održan u Misiji OEBS u Srbiji, i tom prilikom su se prisutnima obratili:

 • Mato Mejer, šef Jedinice za ekonomsku transparentnost Misije OEBS u Srbiji;
 • Karin Vagner, savetnica za javnu upravu, Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji;
 • Predrag Nikolić, viši saradnik na programu dobre uprave Misije OEBS u Srbiji.

Nakon uvodnih izlaganja pristupilo se predstavljanju pojedinačnih projekata implementacionih partnera. U okviru ovog programa ukupno se realizuje 11 projekata.

PROTECTA-in regionalni projekat “Lokalne samouprave i OCD osnaženi za bolju budućnost” je predstavio direktor organizacije Milan Stefanović.

03.10.2011.

Održan trening "Lokalne samouprave i OCD, osnaženi za bolju budućnost"

PROTECTA je u periodu 29. 09. - 01.10. 2011. godine održala trening u sklopu projekta "Lokalne samouprave i OCD, osnaženi za bolju budućnost" na kome su predstavnici iz 8 opština sa juga Srbije imali priliku da se upoznaju sa osnovnim temama borbe protiv korupcije. Treningu je prisustvovalo 16 učesnika, po jedan predstavnik OCD i lokalne samouprave iz svake opštine.

Opštine koje su imale svoje predstavnike na treningu su bile Niš, Blace, Prokuplje, Medveđa, Pirot, Vlasotince, Leskovac i Doljevac.

Predavači na ovom treningu su bili:

 • Jaroslava Božanić - Misija OEBS u Srbiji
 • Dragan Dobrašinović - Toplički centar za demokratiju i ljudska prava
 • Nebojša Tasić - Agencija za borbu protiv korupcije
 • Zoran Gavrilović - Biro za društvena istraživanja - BIRODI
 • Biljana Jovanović - Večnik grada Niša
 • Danijela Jović- USAID

Učesnici treninga će u narednom periodu imati zadatak da u svojim lokalnim zajednicama realizuju lokalne akcije na temu borbe protiv korupcije.

28.09.2011.

Kampanja “STOP KORUPCIJI”
Istraživanje javnog mnjenja grada Niša o stepenu korupcije u gradu

Istraživanje javnog mnjenja grada Niša o korupciji u gradu možete skinuti ovde.

26.09.2011.

Konferencija za štampu (Bugarska)

Protecta u saradnji sa Bugarskim partnerima “NATIONAL ASSOCIATION FOR ECONOMIC AND SOCIAL INTEGRATION” i COMMUNITY HOUSE "IVAN VAZOV" održala konferenciju za štampu 26.09.2011. godine u Bugarskoj (Berkovica) povodom najave otvaranja konsalting centra u Berkovici u sklopu projekta “Uspostavljanje informatovno konsultantskog centra/IKC/ "Brzi Start“ u gradovima Berkovica i Niš”

Sličan centar će startovati sa radom i u Nišu od 1. decembra 2011. godine.

Trajanje projekta je godinu dana i finansira se iz IPA fonda. Realizacija projekta startovala 01.08.2011. godine.

16.09.2011.

STOP KORUPCIJI PERFORMANS “SUDNICA SUDIJE DREDA”

Dana 16.09.2011. godine volonteri PROTECTA-e su organizovali i izveli ulični performans pod nazivom “Sudnica sudije Dreda”. Performans je organizovan u okviru kampanje “STOP KORUPCIJE” koja se realizuje u sklopu projekta “Omladinski kamp za zakonitost”

Performans je za cilj imao buđenje svesti građana o sveprisutnom problemu korupcije u različitim državnim institucijama.

Performans je realizovan na satiričan način i prikazao je kako se uz malo mita i korupcije može rešiti svaki problem, bez obzira na to što su u mito uključeni i policija, prosveta, zdravstvo...

25.08.2011.

Stručan skup
„Dostupni programi finansiranja i podrške malim i srednjim preduzecima u Republici Srbiji“

U Nišu je u organizaciji Oblasne Razvojne Agencije (ORA Jug) ciji je jedan od osnivača i OCD PROTECTA održan 25. avgusta u Hotelu Tami Residence skup na temu dostupnih programa finansiranja za mala i srednja preduzeća.

Pored gradonacelnika Niša Mr Miloša Simonovića, koji je ujedno i Predsednik Regionalnog razvojnog saveta za region Južne i Istočne Srbije, na skupu su se obratili i:

 • Ana Žegarac, Pomoćnik direktora – Šef direkcije za regionalni razvoj, Nacionalna agencija za regionalni razvoj;
 • Katarina Momčilović, Savetnik za izvoz, SIEPA;
 • Milan Sekulić, Direktor sektora za osiguranje od komercijalnih rizika, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza RS;
 • Miljević, Program menadžer, Fond za inovacionu delatnost;
 • Gordana Vasiljević, WeBSEFF Senior Engineer;
 • Aleksandra Miladinović, BAS Programme Serbia Project Specialist.

Skupu je ispred PROTECTA-e prisustvovao direktor Milan Stefanović.

23.08.2011.

Održan međuopštinski forum

Na osnovu člana 4. Sporazuma o Saradnji lokalnih samouprava i članova 1 i 2 Memoranduma o razumevanju Gradonačelnici Niša i Leskovca i predsednici opština Merošina, Doljevac i Gadžin Han održali su prvu sednicu Međuopštinskog foruma, u prostorijama Gradske kuće u Nišu, dana 23.avgusta 2011.godine.

Na ovoj sednici Meduopštinskog foruma je:

 1. Konstituisan Meduopštinski forum podrucja meduopštinske saradnje gradova Niš i Leskovac i opština Merošina, Doljevac i Gadžin Han.
 2. Donet je akcioni plan za sprovođenje projekata i aktivnosti u okviru projekta Održivog lokalnog razvoja na području meduopštinske saradnje koje obuhvata gradove Niš i Leskovac i opštine Merošina, Doljevac i Gadžin Han za period avgust-decembar 2011.

Ovom Forumu je ispred PROTECTA-e kao potpisnice aneksa o saradnji na projektu održivog lokalnog razvoja USAID-a prisustvovao Milan Stefanović.

15.08.2011.

PROTECTA počela realizaciju novog međunarodnog projekta

Protecta u saradnji sa Bugarskim partnerima “NATIONAL ASSOCIATION FOR ECONOMIC AND SOCIAL INTEGRATION” i COMMUNITY HOUSE "IVAN VAZOV" počinje relizaciju projekta “Establishment of Information consultancy centers /ICC/ "Quick Start“ in the towns of Berkovica and Nis”

Cilj projekta je uspostavljanje 2 regionalna konsalting centra u Niš-u i Berkovici kao podrška biznis sektoru u ovim regionima. Ciljna grupa ovih centara su mala i srednja preduzeća koja ce proći kroz proces edukacije radi sertifikovanja svojih zaposlenih. Ideja projekta je osnaživanje ekonomskih veza između Nišavskog regiona i regiona Montana u Bugarskoj.

Trajanje projekta je godinu dana i finansira se iz IPA fonda. Početak projekta je 01.08.2011. godine.

05.08.2011.

PROTECTA POČINJE SA REALIZACIJOM NOVOG PROJEKTA

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA, uz podršku OEBS Misije u Srbiji, počinje realizaciju novog projekta pod nazivom “Lokalne samouprave i OCD – osnaženi za bolju budućnost”.

Projekat će trajati 6 meseci počev od avgusta. Ideja ovog projekta je da se okupe predstavnici 7 OCD i 7 lokalnih samouprava iz 7 opština u južnoj i jugoistočnoj Srbiji (Nišavski, Pirotski, Pčinjski, Jablanički i Toplički okrug) kako bi po završetku edukacionog treninga iz oblasti borbe protiv korupcije u svojim opštinama pokrenuli zajedničke inicijative na temu borbe protiv korupcije. Takođe će biti organizovano ukupno 7 lokalnih akcija u 7 različitih opština.

Na samom kraju projekta biće organizovana nacionalna konferencija gde će svi učesnici imati prilike da podele svoja iskustva i realizovane inicijative kako ostalim učesnicima projekta, tako i svim zainteresovanima koji budu želeli da prisustvuju ovoj konferenciji.

Predstavnici OCD koji su zainteresovani da uzmu učešća na ovom projektu, javni poziv i aplikacioni formular mogu naći ovde.

Predstavnici lokalnih samouprava koji su zainteresovani da uzmu učešća na ovom projektu, javni poziv i aplikacioni formular mogu naći ovde.

27.07.2011.

Potpisan Memorandum o saradnji između PROTECTA-e i Gradske Opštine Palilula

Gradska opština Palilula je sa organizacijama civilnog društva iz Niša u okviru "Programa za modernu Palilulu" potpisala memorandum o saradnji, a u cilju unapređenja kvaliteta života građana i kvalitetnije saradnje. Memorandum je potpisalo tridesetak organizacija civilnog društva iz Niša. Ispred opštine memorandum je potpisao većnik Boban Mikić.

19.07.2011.

Potpisan sporazum o međuopštinskoj saradnji i Memorandum o razumevanju sa USAID projektom održivog lokalnog razvoja

U Nišu, na Aerodromu Car Konstantin, je potpisan sporazum o saradnji na projektu održivog lokalnog razvoja između USAID-a, pet opština, predstavnika biznis sektora i građanskog društva. Sporazum su potpisali:

 • Ambasadorka SAD u Srbiji Mary Warlick
 • Direktorka misije USAID-a u Srbiji Susan Fritz
 • Gradonačelnik Niša Miloš Simonović
 • Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić
 • Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević
 • Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić
 • Predsednik opštine Merošina Slobodan Todorović
 • Predstavnik organizacija civilnog društva Milan Stefanović, direktor OCD PROTEC
 • Vujadin Šćekić, vlasnik kompanije Jugo-Impex i član Poslovnog saveta Niša
 • Direktor Projekta održivog lokalnog razvoja Peter Epstein

USAID Projekat održivog lokalnog razvoja je petogodišnja inicijativa, vredna 22 miliona dolara, koja ima za cilj da podrži dugoročni ekonomski i društveni razvoj zajednica u Srbiji. Osnovne aktivnosti obuhvatiće međuopštinsku saradnju usmerenu na velike infrastrukturne i druge razvojne projekte od kojih će koristi imati više opština, zatim poboljšanje upravljanja finansijama i imovinom opština, direktnije učešće građana u poslovima lokalne samouprave, unapređenje poslovne klime, kao i jačanje konkurentnosti mladih pri ulasku na tržište rada.Projekat održivog lokalnog razvoja će raditi kroz 12 međuopštinskih partnerstava (interesno povezanih opština i gradova).

KOMPONENTE PROGRAMA:

 1. JAČANJE MEĐUOPŠTINSKE SARADNJE
 2. OSNAŽIVANJE LOKALNIH SAMOUPRAVA
 3. POVEĆANJE UČEŠĆA GRAĐANA
 4. RAZVOJ MLADIH
 5. STVARANJE POVOLJNIJE KLIME ZA RAZVOJ BIZNISA

USAID i OCD iz Niša su dale veliko priznanje PROTECTA-i izborom njenog predstavnika za potpisnika memoranduma ispred civilnog sektora.

13.07.2011.

OTRANTO LEGALITY EXPERIENCE 2011

U periodu od 5.-11. septembra 2011. godine, FLARE mreža će organizovati događaj pod nazivom OTRANTO LEGALITY EXPERIENCE 2011 (OLE 2011) u okviru koga će biti održan letnji kamp i međunarodni forum na teme strategije za borbu protiv organizovanog kriminala, zakonitost i energija i veze između mafije, transnacionalnih korporacija i države u sektoru obnovljivih energetskih izvora.

Događaj će biti organizovan u gradovima Leće i Otranto na jugu Italije.

Više o samom događaju možete naći ovde.

06.07.2011.

Evropeizacija Srbije - Građansko društvo

U Beogradu, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, je 6. jula održana debata Evropeizacija Srbije - Građansko društvo. Povod za raspravu je studija koju je uradio Fond za otvoreno društvo a koja analizira ulogu građanskog društva u procesu Evrointegracija. U okviru debate obrađene su tri glavne teme:

 1. Kapaciteti građanskog društva da odigra ulogu u procesima pridruživanja EU;
 2. Modaliteti odnosa građanskog društva i države u procesima pridruživanja EU;
 3. Finansiranje građanskog društva

Na skupu su se pored ostalih obratili: Jadranka Jelinčić, Fond za otvoreno društvo, Milan Podunavac, Fakultet političkih nauka, Nataša Vučković, Fond Centar za demokratiju, Miljenko Dereta, Građanske inicijative, Sonja Stojanović, Beogradski centar za bezbednosnu politiku. Skupu je ispred PROTECTA-e prisustvovao Milan Stefanović.

01.07.2011.

Obeležen 4. juli

U organizaciji Američke ambasade u Beogradu, povodom dana nezavisnosti USA organizovan je prijem za predstavnike državnih institucija, medija, biznis sektora i civilnog sektora u Srbiji. Na prijemu je Ambasadorka Mary Warlick potvrdila dobre odnose dve države i napore da Amerika kroz svoje programe (USAID isl.) pomogne razvoj civilnog društva u Srbiji.

Prijemu u Američkoj ambasadi je ispred PROTECTA-e prisustvovao Milan Stefanović.

22.06.2011.

Promocija publikacije „Vodič kroz strategiju Evropa 2020“

U utorak, 21. juna 2011. godine sa početkom u 12 časova u u maloj sali Kabineta Gradonačelnika, Evropski pokret u Srbiji je u saradnji sa Centrom za razvoj građanskog društva PROTECTA održao promociju publikacije „Vodič kroz strategiju Evropa 2020“. Promociji je prisustvovalo preko 35 predstavnika institucija, javnih vlasti, univerziteta, nevladinih organizacija.

Na promociji su govorili autori tematskih oblasti u okviru „Vodiča“:

 • Jasminka Kronja, članica Izvršnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, urednica i autorka opšteg pregleda „Vodiča“
 • Sonja Avlijaš, ekonomistkinja, autorka poglavlja „Zapošljavanje“ i „Socijalna inkluzija i smanjenje siromaštva“
 • Dragoljub Todić, profesor Univerziteta „Megatrend“, autor poglavlja „Klimatske promene“

Svrha ove publikacije, jeste da pruži pregled prioriteta, instrumenata i mehanizama za implementaciju i praćenje sprovođenja strategije Evropa 2020, neophodnih aktivnosti zemalja kandidata za članstvo u EU, ali i neophodne aktivnosti u Srbiji za efikasnu pripremu i definisanje nacionalnih ciljeva za buduće učešće u sprovođenju strategije Evropa 2020, a sa ciljem da pomogne svim nivoima vlasti da na što efikasniji način u procesu planiranja i sprovođenja reformi usklade svoje ciljeve sa prioritetima strategije Evropa 2020, uz uključivanje svih relevantnih aktera u navedene procese. Ovo je prva sveobuhvatna publikacija u Srbiji koja se bavi pitanjem strategije Evropa 2020.

13.06.2011.

ODRŽAN TRENING KAMP “OMLADINSKI KAMP ZA ZAKONITOST”

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je organizovao trening kamp pod nazivom “Omladinski kamp za zakonitost” u priodu od 8.-11. juna u hotelu “Partizan” u Niškoj Banji. Projekat je podržan od strane OEBS Misije u Srbiji a podršku smo našli i u FLARE mreži, najvećoj NVO mreži za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ideja ovog treninga je bila jačanje i širenje ACRIMA mreže, prve omladinske neformalne mreže u Srbiji koja se bavi građanskom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije. ACRIMA sada broji 25 članica iz 25 različitih gradova širom Srbije.

Na kampu je bilo 16 predstavnika iz 16 omladinskih NVO iz Srbije, Predavači na treningu su došli iz Beograda, Pančeva, Vranja, Prokuplja, ali i iz Italije.

06.06.2011.

U parku Svetog Save obeležen 5. Jun - Svetski dan zaštite životne sredine

Povodom obeležavanja 5. Juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, PROTECTA je organizovala akciju na platou ispred crkve u parku Svetog Save. Akcija je sprovedena pod sloganom „ n(E)-otpad“ a u okviru projekta „Balkanska mreža zagovaranja za pravilno postupanje sa E-otpadom“.

Cilj ove akcije je bio da se javnosti i građanima ukaže na problem električnog otpada koji postoji u našem gradu i promovisanje reciklaže kao mogućeg rešenja. Članovi organizacije su na kreativan način, u kostimima koji su predstavljali neke od električnih uređaje delili građanima edukativne flajere i vršili anketiranje. Svrha anketiranja bila je da se okvirno sagleda situacija na polju e-otpada u Nišu kao i volja građana da sarađuju i učestvuju u rešavanju ovog problema.

Najveće interesovanje akcija je izazvala kod najmlađih građana koji su svoju kreativnost iskazali kroz izradu crteža na temu električnog otpada pokazavši zavidno znanje iz oblasti reciklaže.

27.05.2011.

KONKURS U OKVIRU PROJEKTA „MALI GRANTOVI ZA INTEGRACIJU IZBEGLIH I RASELJENIH LICA“

Soc

U okviru projekta „Mali grantovi za integraciju izbeglih i raseljenih lica“ koji realizuje PROTECTA u partnerstvu sa CARE Srbijom, predstavljeni su uslovi konkursa/grantova za integraciju izbeglih i raseljenih lica.

U okviru projekta obuhvaćene su 3 komponenta

 • Dodela 93 bespovratna kredita za osnivanje/pospešivanje rada postojećih malih preduzeća;
 • Formiranje najmanje pet biznis klastera novoosnovanih malih preduzeća;
 • Radna praksa za oko 20 izbeglica i interno raseljenih lica, sa ciljem obogaćivanja praktičnog iskustva kandidata/kinja i povećavanja njihove zapošljivosti na tržištu rada.

Sastanci sa korisnicima održani su u:

 • Opštini Crveni Krst, 19. maja 2011. godine, sa početkom u 10 časova
 • Opštini Palilula, 19. maja 2011. godine, sa početkom u 12 časova
 • Opštini Pantelej, 20. maja 2011. godine, sa početkom u 12 časova
 • Opštini Medijana, 24. maja 2011. godine, sa početkom u 12 časova
 • Opštini Pirot, 25. maja 2011. godine, sa početkom u 12 časova

Konkurs možete preuzeti ovde , a javni poziv ovde .

Aplikacioni formular za apliciranje na konkursu možete preuzeti ovde .

27.05.2011.

Održan bord direktora FLARE mreže u Palermu, Sicilija, Italija

U Palermu je u periodu od 27. do 30. maja održan redovan sastanak borda direktora FLARE mreže. Na sastanku je dogovoreno vreme i mesto održavanja sledeće skupštine FLARE mreže (19. jul, Genova, Italija) kao i sva potrebna dokumenta za predstojeću skupštinu. Takođe je bilo reći i o reginalnoj politici FLARE mreže i predstojećim redovnim izborima u okviru mreže koji će biti održani u septembru.

Članovi borda su takođe obišli i nekoliko imanja i objekata oduzeta od organizovanog kriminala na Siciliji i upoznali su se sa načinima kako se ti objekti sada koriste.

FLARE mreža je najveća NVO mreza u Evropi za borbu protiv organizovanog kriminala, PROTECTA je jedan od osnivača mreže i domaćin je regionalne kancelarije mreže za Balkan a Milan Stefanović koji je ispred PROTECTA-e prisustvovao sastanku borda u Palermu je član borda direktora od osnivanja mreže.

Više o FLARE mreži možete pročitati na: www.flarenetwork.org .

24.05.2011.

Okrugli sto: Promocija principa Arhuske konvencije

U Nišu, u prostorijama Regionalnog centra u organizaciji SKGO i Arhus centra Kragujevac je održan okrugli sto u vezi primene Arhuske konvencije. Pored primera dobre prakse na ovu temu iz Kragujevca prisutni predstavnici ekoloških NVO i gradskih institucija su se mogli upoznati sa osnovama Arhuske konvencije, modelima pravnih akata za jedinice lokalne samouprave i primenom zakona o upravljanju otpadom.

Na skupu su se između ostalih obratili:

 • Sonja Popović, predsednica saveta za ZZS grada Niša;
 • Srđan Matović, Arhus centar Kg;
 • Ljubinka Kaluđerović, SKGO.

Skupu je ispred PROTECTA-e prisustvovao Milan Stefanović.

20.05.2011.

Konferencija: Jačanje dijaloga civilnog sektora između Srbije i EU

U Beogradu je u Sava Centru u organizaciji CRNPS i Euclid (GB) organizovana konferencija na temu jačanja dijaloga između Srpskih NVO i EU. Konferenciji su pored velikog broja NVO iz Srbije prisustvovali i predstavnici 20 NVO iz zemalja EU koje su bile uključene u projekat razmene iskustava civilnog sektora.

Na konferenciji su se između ostalih obratili:

 • Ben Rattenbury – Euclid Network Project Manager
 • Jadranka Jelinčić - Izvršni direktor Fond za otvoreno društvo Srbija
 • Ivana Ćirković – Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom
 • Filippo Addarii – Executive Director of the Euclid Network
 • Adriano Martins – Deputy Head of Delegation of the European Union to the Republic of Serbia

Na konferenciji je bilo diskusije u vezi socijalnog preduzetništva, umrežavanja NVO, održivosti isl. Predstavnik PROTECTA-e na ovoj konferenciji je bio Milan Stefanović.

19.05.2011.

IZABRANE ORGANIZACIJE UČESNICE ZA TRENING “OMLADINSKI KAMP ZA ZAKONITOST”

Izborna komisija Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA je izabrala 16 OCD koje će učestvovati na treningu “Omladinski kamp za zakonitost”.

Ovaj trening se sprovodi u okviru projekta “Omladinski kamp za zakonitost” koji je podržan od strane OEBS misije u Srbiji a za partnera ima FLARE mrežu, najveću međunarodnu mrežu koja se bavi građanskom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Izabrane OCD će imati prilike da postanu deo ACRIMA mreže, prve omladinske neformalne mreže za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji.

Trening će biti održan u periodu od 08.-11. juna 2011. godine u hotelu “Partizan” u Niškoj Banji a organizacije koje će učestvovati na treningu su:

 • Centar za građanski aktivizam Denizen - Svrljig
 • Udruženje mladih „Feketić“ – Feketić
 • Gornja Jablanica „GO-JA“ – Medveđa
 • Timočki Omladinski Centar – Zaječar
 • Društvo za razvoj kreativnosti – Aleksinac
 • Edukacioni centar - Leskovac
 • Edukativni centar – Kruševac
 • Edukaciono.humanitarna organizacija – Prokuplje
 • Centar za pozitivne promene – Preševo
 • Forum za razvoj civilnog društva – Kragujevac
 • EKO-LOR – Inđija
 • Centar za mir i razvoj demokratije – Beograd
 • Udruženje „Čiriklji“ – Bački Petrovac
 • Omladinska inicijativa – Blace
 • Udruženje građana Svetionik – Loznica
 • Urban In – Novi Pazar

PROTECTA se ovim putem zahvaljuje svim organizacijama koje su se prijavile za učešće na ovom treningu.

18.05.2011.

Master radionice o socijalnom preduzetništvu i društveno odgovornom poslovanju

U Nišu, u hotelu Tami u organizaciji CRNPS je održana master radionica na teme socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja.

Radionicu je pohađalo 20-tak predstavnika lokalnih NVO sa juga Srbije i nekoliko predstavnika Engleskih NVO koji su došli u Srbiju u okviru exchange projekta CRNPS.

Na radionicama su prezentovane osnove socijalnog preduzetništva i uspešni primeri iz zemlje i inostranstva. PROTECTA-u je na ovom skupu prezentovao Milan Stefanović.

17.05.2011.

Poseta NVO Wheatsheaf Trust iz Sauthampona

U okviru projekta razmene NVO lidera između Srbije i zemalja EU, PROTECTA-u je u periodu od 16. do 20.05. 2011. godine u uzvratnoj poseti posetio gospodin Jonathan Cheshire, izvršni direktor NGO Wheatsheaf Trust iz Sauthamptona, Engleska.

Gospodin Jonathan se upoznao sa ciljevima, misijom i projektima PROTECTA-e i zajedno sa bordom direktora PROTECTA-e je započet proces pisanja projekata koji će se ticati razmene iskustava između Srbije i Engleske a na temu rešavanja problema zapošljavanja mladih.

Više o organizaciji Wheatsheaf Trust možete pročitati na: www.wheatsheaftrust.org .

16.05.2011.

Obeleženo 10 godina misije OSCE u Srbiji

U Beogradu u hotelu Kontinental je obeleženo 10 godina postojanja Misije OSCE u Srbiji. Na ovom skupu koji je poslužio da se uradi retrospektiva svih dosadašnjih aktivnosti OSCE-a su se između ostalog obratili:

 • Vuk Jeremić, Ministar spoljinh poslova Srbije;
 • Ivica Dačić, Ministar unutrašnjih poslova Srbije;
 • Sonja Liht, BFPE;
 • Marc Perrin de Brichambaut, Generalni sekretar OSCE;
 • Dimitryos Kipreos, Šef misije OSCE u Srbiji;
 • Maurizio Massari, Ministarstvo spoljnih poslova Italije i drugi...

PROTECTA je do sada realizovala 4 projekta u saradnji sa misijom OSCE u Srbiji. Na ovom skupu PROTECTA-u su predstavljali Milan Stefanović i Milan Petrović.

13.05.2011.

ODRŽANA KONFERENCIJA: ,,ŽELIM I MOGU”

10. i 11. maja 2011. godine, u prostorijama hotela ,,Putnik“ u Novom Sadu održana je konferencija pod nazivom „ŽELIM i MOGU“ u organizaciji NAPOR-a, a na kojoj su predstavljeni i izglasani dokumenti za profesionalizaciju omladinskog rada.

Na ovoj konferenciji su predstavljeni i izglasani sledeći dokumenti: Kurikulum za prvi i drugi nivo obrazovanja omladinskih radnika; Mehanizam za validaciju predhodno stečenih kompetencija; Akcioni plan za sprovođenje obuke i validacije; Godišnji plan rada i budžet NAPORA i dodela plaketa ,,Hvale vredan NAPOR“ za izuzetno postignuće visokog kvaliteta u omladinskom radu.

Ispred PROTECTA-e je na ovoj tribini prisustvovao Martin Mitić.

11.05.2011.

Prezentacija projekta „Mali grantovi za integraciju izbeglih i raseljenih lica“

CARE Srbija u partnerstvu sa Centrom za razvoj građanskog društva PROTECTA počeo je sa realizacijom dvogodišnjeg projekta „Mali grantovi za integraciju izbeglih i raseljenih lica“ koji obuhvata Niški, Pirotski i Pčinjski okrug. Projekat je podržala Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji kroz program „Podrška pristupu pravima, zaposlenju i poboljšanju životnih standarda izbeglih i IRL u Srbiji” sredstvima iz budžetske linije IPA 2009.

Prezentacija projekta „Mali grantovi za integraciju izbeglih i raseljenih lica“ održala se Nišu, Pirotu i Vranju:

 • U petak 06. maja 2011. godine sa početkom u 10 i 30 h u maloj sali Kabineta Gradonačelnika Grada Niša, ul. 7. Juli broj 2.
 • U petak 06. maja 2011. godine sa početkom u 13 h u maloj sali Opštine Pirot, ul. Srpskih vladara broj 82.
 • U sredu 11. maja 2011. godine sa početkom u 12 h u maloj sali Skupštine Grada Vranja, ul. Petog Kongresa broj 1.

Prezentacijama su prisustvovali predstavnici Lokalnih samouprava, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, Centri za socijalni rad, Poverenici za izbeglice...

11.05.2011.

ODRŽANA TRIBINA: TRANSPARENTNOST, DOBRO UPRAVLJANJE I ANTIKORUPCIJA

10. maja 2011. godine, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu je održana tribina pod nazivom Transparentnost, dobro upravljanje i antikorupcija u sklopu IFLA/BDS projekta.

Na tribini su govorili:

 • Zlatko Minić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije
 • Dr Vesna Pešić, borac za ljudska prava
 • Vesna Crnogorac, rukovodilac IFLA/BDS projekta.

Projekat se sastoji u sprovođenju aktivnosti na podizanju svesti građana o fenomenu korupcije promovisanjem i pružanjem slobodnog pristupa informacijama i slobode izražavanja u bibliotečkoj zajednici u Srbiji.

Ispred PROTECTA-e su na ovoj tribini prisustvovali Milan Stefanović i Milan Petrović.

20.04.2011.

“Drugi međunarodni forum o južnoj Srbiji INTEGRACIJE: Između etničkog i demokratskog principa

U Beogradu u Sava Centru u organizaciji BIRN (BALKANSKA ISTRAŽIVAČKA MREŽA) je održan međunarodni forum o južnoj Srbiji - INTEGRACIJE: Između etničkog i demokratskog principa.

Na forumu su se između ostalog obratili:

 • Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade Republike Srbije;
 • Majkl Devenport, Britanski ambasador u Republici Srbiji;
 • Riza Haljimi, Narodni poslanik u Parlamentu Republike Srbije;
 • Gordana Igrić, Direktorka regionalne mreže BIRN;
 • Milan Marković, Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu;
 • Žarko Obradović, Ministar obrazovanja i nauke u Vladi Republike Srbije;
 • Shaip Kamberi, Gradonačelnik opštine Bujanovac;
 • Ragmi Mustafa, Gradonačelnik opštine Preševo;
 • Slobodan Drašković, Gradonačelnik opštine Medveđa;
 • Dušan Janjić, Forum za etničke odnose;
 • Vincent Degert, Šef delegacije EU u Srbiji;
 • Danijela Nenadić, Direktorka koordinacionog tela Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa;
 • Thomas Moore, Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji;
 • Suzan Kosinski Fritz, Direktorka USAID programa u Srbiji;
 • Graeme Tyndall, Program menadžer, Program evropskog partnerstva sa opštinama - PROGRES;
 • Beatrce Meyer, Country Swiss Cooperation Office;
 • Galip Bećiri, Predsednik nacionalnog saveta Albanaca.

Na forumu je vođena aktivna debata predstavnika lokalnih zajednica, vladinih tela, međunarodnih institucija i nevladinih organizacija o ključnim pitanjima za budućnost regiona. Cilj godišnjih foruma u organizaciji BIRN Srbije je stvaranje platforme za dijalog zainteresovanih strana o mogućnostima pospešivanja stabilnosti i razvoja, kao i za informisanje domaće i strane javnosti o aktuelnim dešavanjima na jugu Srbije. Predstavnik PROTECTA-e na forumu je bio Milan Stefanović.

20.04.2011.

DEMOKRATSKO UPRAVLJANJE Novi Sad

Radna grupa Nacionalnog Konventa o Evropskoj Uniji je održala svoju drugu sednicu na temu: DEMOKRATSKO UPRAVLJANJE

Sednica je održana 20. aprila 2011. godine u Novom Sadu, u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Pod tema: Reforma izbornog sistema. Obrađene su oblasti: Podsistem političkog predstavništva, Izborni sistem Srbije – da li, šta i kako reformisati? Re-dizajniranje izbornog sistema u Srbiji

Ove teme su prezentovali Milan Jovanović i Slaviša Orlović, profesori Fakulteta političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, i Vladimir Goati, Transparentnost Srbija. Predstavnik PROTECTA-e u okviru radne grupe je Milan Stefanović.

15.04.2011.

Konstruktivni dijalog

Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Fondacija Friedrich Ebert realizovali su Konstruktivni dijalog, četvrtu u nizu aktivnosti u okviru projekta "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga" (Net2Dialogue). Konstruktivni dijalog se održao u periodu 13- 15. april u Ečki.

U ovoj fazi projekta Net2Dialogue, predstavnici javnih vlasti (Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, Odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine Republike Srbije, Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja) razgovarali su sa predstavnicima 30 organizacija civilnog društva o preporukama za modalitete učešća OCD u sprovođenju politike životne sredine. Ispred Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA razgovoru je prisustvovala Aleksandra Asprovska.

04.04.2011.

Održan nacionalni trening BEWMAN mreže

U periodu od 31.03. – 02.04.2011. je u hotelu Tami Residense u Niš održan trening nacionalne BEWMAN mreže. Treningu je prisustvovalo po dva predstavnika svih članica organizacija BEWMAN mreže u Srbiji iz Valjeva, Beograda, Subotice, Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Pirota, Požarevca, Paraćina, Kragujevca i Niša. Osnovni cilj obuke bio je usavršavanje veština i kapaciteta lidera nacionalne BEWMAN mreže u cilju boljeg zastupanja i promovisanja pravilnog upravljanja E-otpadom u Srbiji. Trening je organizovan od strane nacionalnog partnera u Srbiji Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA.

Naredni korak nacionalne BEWMAN mreže je organizovanje i sprovođenje niza akcija i javnih manifestacija kako bi se uticalo na povećanje svesti građanja o problemu E-otpada i izvršio pritisak na donosioce odluka da odgovornije sprovode upravljanje E-otpadom.

01.04.2011.

“Omladinski kamp za zakonitost”

Od 1. aprila kreće realizacija novog projekta čiji je PROTECTA nosilac, koji je podržan od strane OEBS misije u Srbiji a za partnera ima FLARE međunarodnu mrežu koja se bavi borbom protiv organizovanog kriminala, korupcije, promocije ljudskih prava...

Projekat nosi naziv “Omladinski kamp za zakonitost”, trajaće 7 meseci a ciljna grupa su mladi ljudi sa teritorije širom Srbije uzrasta 18-30godina. Osnovni cilj ovog projekta je:

 • Podizanje svesti i edukacija mladih ljudi na teme promocije principa zakonitosti, građanske nenasilne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije

A neke od aktivnosti ovog projekta uključuju:

 • Organizovanje omladinskog trening kampa za 16 mladih ljudi iz Srbije iz 16 omladinskih NVO-a uzrasta 18-30 godina;
 • Pridruživanje i jačanje ACRIMA mreže;
 • Organizovanje 25 kampanja sirom Srbije na temu građanske borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije;
 • Organizovanje nacionalne konferencije na kraju projekta.

01.04.2011.

Održana prezentacija novog MEGA/USAID programa

U Gradskoj kući u Nišu USAID je održao prezentaciju novog petogodišnjeg projekta održivog lokalnog razvoja.

Projektom je planirano da Grad Niš bude jedan od 4 osnovnih nosioca aktivnosti (Drugi je Novi Sad i ostala dva još nisu izabrana), a da se programom obuhvate sve opštine na Jugu Srbije. Program sadrži 5 komponenti, a na prezentaciji su predstavljene komponente 3 i 4, učešće građana, i razvoj mladih, u okviru kojih je planirano i angažovanje OCD-a. PROTECTA-u je na prezentaciji predstavljao Milan Stefanović.

29.03.2011.

Završen program razmene “A Home Called Europe”

U periodu od 19.-28. marta je realizovana razmena mladih u okviru programa Mladi u akciji koja se održala u Hagu, Holandija. Nosilac projekta je organizacija Global Human Rights Defense iz Haga a PROTECTA je učestvovala kao partnerska organizacija. Pored PROTECTA-e je učestvovalo još 5 organizacija iz Holandije, Crne Gore, Nemačke, Portugala i Makedonije.

Na ovom programu je učestvovalo više od 30 učesnika (po 6 učesnika iz svake zemlje) a teme kojima se ovaj projekat bavio su obuhvatale pitanja i probleme migranata, inkluzije migranata i uspešno prihvatanje migranata u društvo.

Ispred PROTECTA-e su učestvovali Milan Petrović kao nacionalni koordinator/lider i učesnici Martin Mitić i Nenad Bogdanović.

25.03.2011.

Održana konsultativna radionica Odgovornost i transparentnost rada državnih institucija

U Beogradu je 25.03 u organizaciji ISC-a održana konsultativna radionica o odgovornosti i transparentnosti rada državnih institucija. Na ovaj način Institut za održive zajednice u Srbiji pruža podršku podizanju kapaciteta organizacija civilnog društva u Srbiji sa ciljem kvalitetnijeg zastupanja potreba građana/ki i osnaživanja organizacija kako bi delovale kao što uticajniji partneri poslovnog i državnog sektora.

Institut za održive zajednice (ISC)je tokom februara i marta 2011. godine, uz podršku Istraživačkog tima, sproveo procenu stanja i potreba u programskoj oblasti Odgovornost i transparentnost rada državnih institucija. Kao završna faza istraživanja održana je konsultativna radionica sa ciljem predstavljanja nalaza istraživanja, provere da li nalazi oslikavaju stavove osoba koje su učestvovale u istraživanju i omogućavanju diskusije o nalazima istraživanja, prioritetnim temama i kapacitetima OCD da kroz aktivnosti zagovaranja utiču na probleme identifikovane tokom istraživanja. Kao jedna od relevantnih OCD u Srbiji ovim istrazivanjem je bila obuhvaćena i PROTECTA a njen predstavnik na završnoj konsultativnoj radionici je bio Milan Stefanović.

25.03.2011.

AIESEC - „Career Days“

AIESEC u Nišu i ove godine tradicionalno organizuje projekat „Career Days“, koji će se održati 19. i 20. aprila u Domu vojske. Cilj projekta je obezbeđivanje kvalitetnih kadrova zainteresovanim kompanijama i podizanje svesti mladih o značaju aktivnog pristupa razvoju karijere. Prvog dana biće otvoreni deo sajma, kada će svako moći da dođe, prošeta sajmom, ostavi svoj CV, informise se o aktuelnim pozicijama zaposlenja, dok je drugi dan sajma zatvorenog tipa i rezervisan samo za određene delegate.

U sklopu projekta “Career Days” u periodu od 4. do 15. aprila 2011. godine, u prostorijama opštine Medijana, realizovaće se radionice ”Dani karijere”. U ulozi predavača nalaze se studenti raznih fakulteta, posebno edukovanih za držanje ovih radionica, koji će učesnike edukovati na teme:

 • Ponedeljak   4.4 i 11.4.2011. - Ovladajte tehnikama za pisanje CV-ja i motivacionog pisma;
 • Sreda            6.4 i 13.4.2011. - Kako se predstaviti na poslovnom intervju-u;
 • Petak            8.4. i 15.4.2011. - Razvoj karijere.

Radionice će se održavati svakog od navedenih dana u dva termina. Prisustvom na radionicama učesnici će dobiti priliku da učestvuju na zatvorenom delu sajma gde im se pruža mogućnost direktnog kontakta sa poslodavcima, praksa ili zaposlenje u nekoj od firmi koje učestvuju na drugom danu sajma.

Za prisutvo na radinicama potrebno je preuzeti prijavu sa linka Prijavni formular za radionice.

Popunjene prijave slati do 27. marta do 20h, na e-mail: danikarijere2011@gmail.com .

23.03.2011.

Regionalna TACSO konferencija Održivost NVO u IPA zemljama

U Beogradu je u periodu od 23. do 25. marta u organizaciji TACSO organizovana regionalna konferencija koja se bavila održivošću nevladinih organizacija u IPA zemljama. Na konferenciji se okupilo 40-tak najvećih NVO iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Turske, Albanije i sa Kosova. One su u tri dana razmenile svoja iskustva na temu održivosti, bili su prikazani primeri dobre prakse a takođe su rađene i nacionalne preporuke što se tiče održivosti koje bi za svaku zemlju pojedinačno trebala da promoviše nacionalna TACSO kancelarija. Izučavani su modeli saradnje sa biznis i javnim sektorom a specijalno su obrađene tri komponente održivosti: Institucionalna održivost, kvalitet usluga i finansijska održivost.

Predstavnik PROTECTA-e na ovoj konferenciji je bio Milan Stefanović.

22.03.2011.

Novi projekat “Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou”

U skladu sa potpisanim Sporazumom o zajmu izmedju RS i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo rada i socijalne politike sprovode projekat “Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” (Delivery of Improved Local Services – DILS).

U skladu sa utvrđenim ciljevima Projekta DILS – zdravlje, koji se odnose na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i lokalnih institucija u procesu decentralizacije i demokratizacije društva, pružanje pomoći započetoj reformi primarne zdravstvene zaštite, osnaživanja kapaciteta zdravstvenih ustanova i lokalnih samouprava za očuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika, kao i postavljanje korisnika/pacijenta u centar sistema zdravstvene zaštite.

Potpisan je UGOVOR o finansiranju i realizaciji projekta “Povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite nepokretnim osobama starijim od 65 godina GO Pantelej – Nišu” u okviru Komponente II DILS projekta (Povećanje dostupnosti usluga zdravstvene zaštite osetljivim (vulnerabilnim) populacionim grupama), između:

REPUBLIKE SRBIJE, Ministarstvo zdravlja, koje zastupa ministar Prof.Dr Tomica Milosavljević, i kao realizatori projekta Grad Niš, koji zastupa Mr. Miloš Simonović, Gradonačelnik, Doma zdravlja “Niš”, iz Niša koji zastupa director Dr. Manojlović Milan i Centra za razvoj građanskog društva Protecta koji zastupa direktor Dejan Milošević.

16.03.2011.

TACSO Trening

14. i 15. marta 2011. godine na Kopaoniku u hotelu Grand održan je trening “Upravljanje organizacijama civilnog društva“ u organizaciji TACSO (Tehnical Assistance to Civil Society Organizations Serbia Office) - www.tacso.org.

Cilj treninga je jačanje internih kapaciteta organizacija civilnog društva u Srbiji radi jačanja njihove uloge u kreiranju politika i procesa odlučivanja kako na lokalnom, tako i na regionalnom i nacionalnom nivou. Tokom treninga učesnicima su predstavljene tehnike, veštine i principi dobrog upravljanja u organizacijama civilnog društva, kao i primeri dobre prakse.

Trening je prošlo dvadeset predstavnika civilnog sektora među kojima je bio i Dejan Milošević predstavnik Centra za razvoj građanskog drustva Protecta.

04.03.2011.

Prezentacije istraživanja

Centar za razvoj građanskog društva „PROTECTA“ je u petak 04. marta 2011. godine, sa početkom u 14:00h u prostorijama Regionalne privredne komore održao prezentaciju dva istraživanja "Generatori otpada i zagađivači južne i jugoistočne Srbije" i "Upravljanje komunalnim otpadom i potencijali za reciklažu južne i jugoistočne Srbije" koja su realizovana u okviru projekta „Stvaranje održivog mehanizma za unapređenje kvaliteta života u Južnoj i Jugoistočnoj Srbiji“. Prezentaciji je prisustvovalo preko 40 predstavnika opština, javnih preduzeća i nevladinih organizacija.

Ovaj projekat PROTECTA radi u saradnji sa Udruženjem građana „Zelena zemlja“ iz Babušnice. Projekat se realizuje uz podršku programa SECTOR koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Ova istraživanja i druge publikacije možete preuzeti na stranici Dokumenti - Publikacije.

Prezentaciju "Generatori otpada i zagađivači južne i jugoistočne Srbije" možete preuzeti na romskom , bugarskom i srpskom , a prezentaciju "Upravljanje komunalnim otpadom i potencijali za reciklažu južne i jugoistočne Srbije" možete preuzeti na romskom , bugarskom i srpskom .

01.03.2011.

Odabrane Sektorske organizacije civilnog društva

U skladu sa pozivom za uspostavljanje Programa saradnje sa organizacijama civilnog društva (OCD) u oblasti planiranja razvojne pomoći, posebno programiranja i praćenja korišćenja Instrumenta za pretpristupnu pomoć (Program), u petak 25. februara, održano je zasedanje Komisije za odabir Sektorskih organizacija civilnog društva (SEKO) u sastavu: Ivana Ćirković (Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom), Sergej Vujačić (projekat Technical Assistance to Civil Society Organisations - TACSO), Milovan Filimonović i Mirjana Lazović ( Kancelarija za evropske integracije).

Komisija je, u skladu sa kriterijumima definisanim u Programu, odabrala SEKO za sledeće sektore:

 1. Sektor vladavine prava (uključujući pravdu i unutrašnje poslove, zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sl.)
 2. Sektor reforme državne uprave (uključujući izgradnju institucija i usvajanje acquis-a, upravljanje javnim finansijama, decentralizaciju vlasti, statistiku, elektronsku vladu)
 3. Sektor građanskog društva, medija i kulture
 4. Sektor konkurentnosti (mala i srednja preduzeća, istraživanje i razvoj, informaciono-komunikacione tehnologije, turizam, poslovna infrastruktura, industrija i trgovina)
 5. Sektor razvoja ljudskih resursa (zapošljavanje, obrazovanje, društvena inkluzija, uključujući omladinu)
 6. Sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja
 7. Sektor saobraćaja
 8. Sektor životne sredine i energetike (uključujući otpad, otpadne vode, vodosnabdevanje, rudarstvo i sl.)

Za sektor životne sredine i energetike odabran je konzorcijum u sastavu Centar za ekologiju i održivi razvoj, Ambasadori životne sredine i Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA. (vodeći partner Centar za ekologiju i održivi razvoj).

Primarne aktivnosti izabranih SEKO treba da budu usmerene na razvijanje mehanizma komunikacije sa Sektorom KEI, u cilju učešća OCD u procesu programiranja razvojne pomoći i usaglašavanja prioriteta sa onim definisanim od strane države.

Pozivom za uspostavljanje Programa saradnje sa organizacijama civilnog društva u oblasti planiranja razvojne pomoći, Kancelarija za evropske integracije – Sektor za planiranje, programiranje, praćenje i izveštavanje o sredstvima EU i razvojnoj pomoći, započela je formiranje konsultativnog mehanizma sa OCD koji kao glavne nosioce aktivnosti podrazumeva Sektorske organizacije civilnog društva.

Prvi sastanak sa izabranim SEKO održaće se 21.03.2011. godine u Beogradu u Kancelariji za evropske integracije.

24.02.2011.

ODABRANI UČESNICI ZA PROGRAM RAZMENE “A HOME CALLED EUROPE”

Izborna komisija PROTECTA-e je prethodnih dana pregledala više od 180 pristiglih aplikacija za učešće na programu razmene pod nazivom “A Home Called Europe” koji će se održati u Hagu, Holandija od 19.-28. 03. 2011. godine.

Izabrano je 5 učesnika koji će imati priliku da se tokom 10 dana boravka u Hagu druže, uče i stiču nova znanja na temu ljudskih prava i prava i života imigranata u Evropi.

Drago nam je da je ovaj program, koji obuhvata 6 zemalja u Evropi (Portugal, Nemačka, Holandija, Srbija, Makedonija i Crna Gora) izazvao veliko interesovanje među mladima u Srbiji i PROTECTA bi ovom prilikom želela da se zahvali svim prijavljenim kandidatima kao i da ohrabri mlade ljude da se i dalje prijavljuju na ovakve programe koji mogu biti vredan izvor znanja i iskustava.

Kandidati koji su izabrani da učestvuju na programu razmene su:

 • Haris Imamović
 • Tatjana Janković
 • Martin Mitić
 • Marina Kovačev
 • Nenad Bogdanović

24.02.2011.

Održan Trening o javnom zagovaranju u oblasti zaštite životne sredine

Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Fondacija Friedrich Ebert, realizovali su Trening o javnom zagovaranju u oblasti zaštite životne sredine u periodu 19-24. februar na Zlatiboru.

Treningu je prisustvovalo 28 predstavnika organizacija civilnog društva iz cele Srbije koje deluju u oblasti zaštite životne sredine među kojima i predstavnik Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA, Aleksandra Asprovska.

Trening o javnom zagovaranju treća je u nizu aktivnosti u okviru projekta Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga.

24.02.2011.

AIESEC ORGANIZUJE TAKMIČENJE PROJEKTNIH IDEJA POD NAZIVOM
“ODGOVORNI MLADI, ODRŽIVA BUDUĆNOST”

AIESEC poziva sve zainteresovane da prisustvuju seminaru koji će dati smernice kako se piše projekat i učestvuju na takmičenju projektnih ideja. Učesnici mogu ostvariti saradnju sa vodećim kompanijama u zemlji, upoznati se sa njihovom politikom društveno odgovornog poslovanja i realizuju svoj projekat.

Predlog projekta može podneti:

 • Pojedinac
 • Grupa pojedinaca

Ukoliko je predlog projekta dostavljen od strane pojedinca ili grupe pojedinica, sama osoba – podnosilac – treba da bude osoba između 19 i 27 godina. Podnosilac projekta mora biti fizičko ili pravno lice sa prijavom boravka odnosno registrovanom adresom na teritoriji Republike Srbije.

Trajanje konkursa
Konkurs projektnih ideja je otvoren od 10. februara do 01. aprila.

U okviru kog budžeta se podnosi projekat?
Projektne ideje finansiraju partnerske kompanije u iznosu od 1000 evra. U tom okviru treba koncipirati ceo projekat.
Postoji mogućnost dodatnog finansiranja iz fondacija ili posebnim dogovorom sa kompanijom - mentorom, međutim podneseni projekti moraju biti u okviru iznosa koji kompanija donira.

Teme u okviru kojih se podnosi predlog projekta:

 1. Utičem na održivu ekonomiju!
 2. Utičem na održivost društva!
 3. Utičem na zaštitu životne sredine!

Projektne ideje (ceo popunjeni projektni paket) slati do 01.04.2011. u 18h na najbolja.ideja.omob@gmail.com . U "subject-u" napisati za koji stub održivosti ste se odlučili. ("Utičem na zaštitu životne sredine", "Utičem na ekonomski faktor" ili "Utičem na socijalni faktor").

Više informacija o ovom programu možete naći ovde

22.02.2011.

EVROPSKA RAZMENA NVO LIDERA

Milan Stefanović, izvršni direktor PROTECTA-e je u okviru programa Evropske razmene NVO lidera koji organizuje EUCLID a finansira delegacija Evropske Unije u Srbiji posetio u periodu od 20. do 27. februara NVO "Wheatsheaf Trust" iz Southamptona, Engleska. Ova organizacija se uspešno već 11 godina bavi zapošljavanjem mladih i ugroženih ciljnih grupa. Poseta je bila od koristi za razmenu ideja i dogovaranje budućih zajedničkih projekata. Uzvratna poseta gospodina Jonathana Cheshire-a, izvršnog direktora Wheatsheaf Trust se očekuje u aprilu kada ce njegov domaćin biti PROTECTA.

Više informacija o poseti možete pročitati na wheatsheaf24.demonweb.co.uk/?page_id=22

18.02.2011.

Održan nacionalni sastanak na temu „Zelene javne nabavke u Republici Srbiji“

U okviru projekta “Stvaranje održivog mehanizma za unapređenje kvaliteta života u Južnoj i Jugoistočnoj Srbiji“, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je u saradnji sa svojim partnerima organizovao Nacionalni konsultativni sastanak u Nišu, na temu „Zelene javne nabavke u Republici Srbiji“. Ovaj projekat PROTECTA radi u saradnji sa Udruženjem građana „Zelena zemlja“ iz Babušnice. Projekat se realizuje uz podršku programa SECTOR koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Nacionalni sastanak je održan, u petak 18. februara 2011. godine sa početkom od 11 časova u velikoj sali Skupštine grada Niša. Sastanku je prisustvovalo oko 40 predstavnika lokalnih samouprava, i organizacija civilnog društva, medija.

Na Nacionalnom konsultativnom sastanku je predstavljen koncept „Zelene javne nabavke“, njene koristi i dobiti, kao i modeli uvođenja ekološkog kriterijuma u tenderske procedure; predstavljeno je i iskustvo lokalnih samouprava iz južne i jugoistočne Srbije u procesu uvođenja ekološkog kriterijuma i dati su primeri dobre prakse iz zemalja Evropske unije; u završnom delu sastanka su dati i predlozi šta Republika Srbija i lokalne samouprave mogu uraditi na uvođenju ekološkog kriterijuma u procesima javnih nabavki.

12.02.2011.

Izgradnja kapaciteta u oblasti upravljanja E-otpadom – Trening za trenere

Predstavnici Balkanske mreže za pravilno upravljanje E-otpadom (BEWMAN) su prošli jednonedeljnu obuku za trenere u periodu od 06. do 10. februara u Skoplju. Osnovni cilj obuke trenera bio je usavršavanje veština i kapaciteta lidera BEWMAN mreže u cilju boljeg zastupanja i promovisanja pravilnog upravljanja E- otpadom u regionu zapadnog Balkana.

Trening je organizovan od strane nosioca projekta Metamorfozis-a (Metamorphosis Foundation) u saradnji sa Computer Aid International (Computer Aid International) organizacijom, a treningu su prisustvovali predstavnici partnerskih NVO-a iz Srbije (Centar za razvoj gradanskog društva PROTECTA), Makedonije (Metamorphosis Foundation), Bugarske (BlueLink) i Hrvatske (Zamirnet). Ispred Centra za razvoj gradanskog društva PROTECTA-e su treningu prisustvovali nacionalni koordinator projekta Aleksandra Asprovska i Zorica Stevanović.

Obuku je vodila Haley Bowcock (Computer Aid International), prezentujući liderima partnerskih organizacija primere dobre prakse iz Evropske Unije, iskustva i probleme sa kojima su bili suočeni pri zagovaranju za pravilno upravljanje E-otpadom. Trening je omogućio partnerima da stečena znanja i pozitivne primere iz prakse prenesu predstavnicima NVO organizacija u svojoj zemlji, clanicama BEWMAN mreže koje učestvuju u njenom radu.

Osim partnera, treningu su prisustvovali i eksperti iz oblasti upravljanja E-otpadom za zemlje u razvoju: Stephane Arditi savetnik iz European Environmental Bureau sa sedištem u Briselu i David Rochat ranije član EMPA-e a sada konsultant u SOFIES sa sedištem u Ženevi.

Neki od osnovnih zaključaka obuke su:

 • E-otpad je najbrže rastući otpad
 • Loš kvalitet električnih i elektronskih uređaja ima za posledicu povećanje toksičnosti E-otpada što čini ovaj otpad znatno težim za upravljanje u odnosu na sve ostale vrste otpada
 • Neadekvatno upravljanje E-otpadom dovodi do zagadivanja životne sredine i ugrožavanje zdravlja ljudi u regionu zapadnog Balkana
 • E-otpad sadrži mnoge dragocene materije koje se pravilnim tretmanom i preradom mogu ponovo koristiti, stvarajući time mogućnost za otvaranje novih radnih mesta i povećanja dobrobiti celog regiona
 • Obavezivanjem proizvođača električnih i elektronskih uređaja da preuzmu odgovornost za proizvode tokom celog “životnog ciklusa”, od proizvodnje do prestanka rada proizvoda; podsticanjem potrošača da kupuju proizvode izrađene od recikliranih materijala i da svoj e-otpad ne odlažu na standardnim deponijama može se doprineti smanjenju zagađivanja životne sredine i negativnog uticaja na zdravlje ljudi prouzrokovane e-otpadom.

Naredni koraci BEWMAN mreže su povećanje obima istraživanja (do sada su istraživanja vršena na nivou partnerskih zemalja u oblasti E-otpada) kao i organizovanje i sprovođenje niza akcija i javnih manifestacija kako bi se uticalo na povećanje svesti građanja o problemu E-otpada i izvršio pritisak na donosioce odluka da odgovornije sprovode upravljanje E-otpadom.

05.02.2011.

Javna rasprava u Pirotu

Pirotski okrug i Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša u saradnji sa Udruženjem građana „Zelena zemlja“ iz Babušnice, su u petak 04.02.2011. god. održali Javnu raspravu na temu „Zelenih javnih nabavki“ u Velikoj sali pirotskog Upravnog okruga od 11 časova.

Centar za razvoj građanskog društva PROTEKTA i Udruženje građana „Zelena zemlja“ iz Babušnice ovu javnu raspravu su realizovali u okviru projekta „Stvaranje održivog mehanizma za unapređenje kvaliteta života u Južnoj i Jugoistočnoj Srbiji“. Projekat se realizuje uz podršku programa SECTOR koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Na ovoj javnoj raspravi je predstavljen koncept održivih javnih nabavki i predstavljeni su primeri dobre prakse iz EU, i date su preporuke šta lokalne samouprave u Srbiji mogu da urade na temu zeleni javnih nabavki. Predstavnici opština Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad, i niške gradske opštine Palilula su diskutovali o načinu uvođenja ekološkog kriterijuma u procesima javnih nabavki, kao i o vrsti odluke koja bi za ove potrebe trebala biti donešena na lokalnom nivou.

02.02.2011.

Upravljanje e-otpadom u Srbiji – istraživanje

Osnovni cilj izrade ovog istraživanja je procena situacije i trendova u oblasti električnog i elektronskog otpada na nivou Republike Srbije. Shodno cilju, istraživanje je sprovedeno na nacionalnom nivou, fokus istrazivanja bio je na urbanom delu populacije dok je zbog nedostupnosti podataka ruralni deo izuzet iz istraživanja.

Zbog trenutnog stanja u oblasti monitoringa e-otpada na teritoriji RS i nepostojanja tačnih podataka o količini i vrsti proizvoda koji se klasifikuju i deponuju kao e-otpad, u ovom istraživanju praćen je određeni broj proizvoda koji su procenjeni kao najzastupljeniji. Na osnovu podataka dobijenih istraživanjem na terenu prateći direktive Evropske Unije (WEEE direktive) o klasifikaciji proizvoda koji čine e-otpad, fokus istraživanja bio je na sledećim grupama proizvoda:

 • Bela tehnika ( mali i veliki kućni aparati)
 • Uređaji za radio i telekomunikaciju (TV, radio, DVD, telefonski aparati...)
 • IT oprema (desktop i laptop računari, tastatura, miš, ekran....)
 • Klima uređaji

Istraživanje je realizovano u saradnji sa 5 organizacija, koje su članovi nacionalne BEWMAN mreže u Srbiji (GM Optimist iz Gornjeg Milanovca, PLANT Plus iz Niš-a, Udruženje građana “Stara Planina” iz Pirota, Nepušački edukativni centar iz Kragujevca i ARS Nova iz Valjevo) na čelu sa Centrom za razvoj građanskog društva PROTECTA.

Ovo istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Balkan e-Waste Management Advocacy Network” koji Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA kao nacionalni partner za Srbiju radi u saradnji sa organizacijama Metamorphosis Foundation (MK), ComputerAid International (UK), ZaMirNet (HR), i BlueLink Foundation (BG). Istraživanje koje je sprovedeno nam je u dobroj meri pomoglo da procenimo nacionalni i institucionalni okvir da identifikujemo postojeću praksu upravljanja e-otpadom, ali ono što je najvažnije da se dobijemo validne i merljive statističke podatke o trenutnoj situaciji sa e-otpadom u Srbiji. Istraživanje je sprovedeno u 4 balkanske zemlje, Makedonija, Hrvatska, Bugarska i Srbija u isto vreme po istoj metodologiji.

Istraživanje možete preuzeti ovde, telefonsku anketu ovde.

01.02.2011.

Novi projekat „Mali grantovi za integraciju izbeglih i raseljenih lica“

Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji kroz program „Supporting access to rights, employment and livelihood enhancement of refugees and IDPS in Serbia” sredstvima iz budžetske linije IPA 2009 (09SER01/02/21) podržala je projekat „Mali grantovi za integraciju izbeglih i raseljenih lica“ koji se realizuje u gradovima Niš, Vranje i Pirot (Bela Palanka).

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u partnerstvu sa CARE Srbija, realizuju projekt „Mali grantovi za integraciju izbeglih i raseljenih lica“.

Glavni cilj projekta je poboljšanje životnih uslova izbeglih, raseljenih i socijalno ugroženo lokalno stanovništvo, kroz podršku ekonomskom samo-osnaživanju. Osnovne planirane aktivnosti za ostvarenje ovog cilja su sprovođenje istraživanja tržišta o deficitarnim zanimanjima i potrebama na lokalu, kampanja širenja informacija o projektu među izbeglima, raseljenima i socijalno ugroženom lokalnom stanovništvu, dodela granta u opremi za 93 korisnika-ca, promocija udruživanja u neformalne biznis-klastere, tehnička pomoć primaocima grantova, organizovanje profesionalne prakse za korisnike-ce. Celokupna pružena pomoć kroz sve programe predviđene projektom iznosiće preko 200.000,00 EUR-a.

Predloženi koncep projekta i veliku podršku u daljoj realizaciji svih aktivnosti na projektu su podržali Mr. Miloš Simonović, Gradonačelnik Niša, Mr. Vladan Vasić, Predsednik opštine Pirot i Miroljub Stojčić Gradonačelnik Vranja.

26.01.2011.

NAJBOLJU VOLONTERSKU AKCIJU NA FEJSBUK STRANICI “MLADI SU ZAKON”

Ministarstvo omladine i sporta je nagradilo najbolje volonterske akcije iz 2010. godine, organizovane u okviru kampanje „Mladi su zakon“. Svečanost povodom dodele nagrada je održana u Beogradu 25. Januara 2011. godine, u Velikoj sali AKUD „Lola“,u 13 časova. Prisutnima su se obratili ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, šef političkog sektora delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki, zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević, predsednica stručnog žirija i direktor UNICEF u Srbiji Judita Rajhenberg, najmlađi član žirija volonterka Ruža Ilić i Branislav Grubački – Guta, koordinator projekta u DSC „Maštalište“.

Za najbolju volontersku akciju na Fejsbuk stranici proglašena je neformalna grupa „KOBRA“ iz sela Donja Toponica. KOBRA je u okviru konkursa “MLADI SU ZAKON” koji je raspisao Resurs centar PROTECTA za Nišavski okrug, dobila priliku da realizuje svoju akciju u oktobru 2010. Godine. Nagradu je uručila ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

21.01.2011.

Ličnost dana: Marko Luković

Marko Luković, poznati industrijski i automobilski dizajner, dobio je još jedno veliko priznanje osvojivši prestižnu nagradu na sajmu futurističkih vizija elektro-automobila u američkom gradu Detroitu. Ovaj dizajner je inače dizajnirao i logo PROTECTA-e pre 12 godina koji je u međuvremenu postao zaštitni znak naše organizacije prepoznatljiv širom Evrope.

Više o nagradi i dizajneru možete pročitati na: www.danas.rs

18.01.2011.

PROTECTA KAO NACIONALNI PARTNER NA PROJEKTU NA POČETKU NOVE 2011. GODINE

PROTECTA počinje novu 2011. godinu kao nacionalni partner na projektu pod nazivom “A Home Called Europe” koji realizuje Global Human Rights Defense (GHRD) u partnerstvu sa 5 organizacija iz Nemačke, Portugala, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Nacionalni partner na projektu iz Srbije je upravo PROTECTA. Ovaj projekat se realizuje u okviru programa “Mladi u akciji”, tačka 3.1.

Glavni ciljevi ovog projekta su:

 • Podizanje svesti mladih po pitanju imigracija
 • Promocija saradnje između nacionalnih manjina i većina
 • Motivisanje mladih ljudi da otkrivaju i uvažavaju različite kulture
 • Jačanje zajedničkog života između ljudi koji dolaze iz različitih zemalja

Glavni događaj ovog projekta će biti razmena 36 mladih ljudi uzrasta 18-25 godina iz Nemačke, Portugala, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Holandije koji će se desiti u Hagu u periodu od 19.-28. 03. 2011.

Osnovna tema ove razmene je imigracija i socijalno uključenje nacionalnih i etničkih manjina, naročito manjina koje čine imigranti. Učesnici će biti motivisani da razmenjuju ideje vezane za socijalno uključenje manjina i da osmisle ideje za projekte koje će realizovati u svojim zemljama ili u okviru programa “Mladi u akciji”.

Na razmeni će svaka zemlja, između ostalog, dobiti priliku da predstavi svoju nacionalnu kulturu, predstavi prednosti i probleme zajedničkog života između imigranata, pripadnika nacionalne većine i manjine kao i ljudi koji potiču iz različitih kultura uopšte.

Protecta - godišnji izveštaj za 2010. godinu

Da biste preuzeli izveštaj kliknite ovde.